tom-car24.com.pl

Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaczano-kabanosowe ruloniki ze szpinakiem po upieczeniu stają się tak chrupiące, że trudno się im oprzeć. Szybko znikną z sylwestrowego stołu, więc lepiej przygotuj ich dla gości nieco więcej – na zapas!

Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe

Ziemniaczano-kabanosowe ruloniki ze szpinakiem po upieczeniu stają się tak chrupiące, że trudno się im oprzeć. Szybko znikną z sylwestrowego stołu, więc lepiej przygotuj ich dla gości nieco więcej – na zapas!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 100 g
jajko - 3 szt.
kabanosy z chili - 100 g
masło - 20 g
olej słonecznikowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser ementaler - 100 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 4 szt.
Szpinak Baby - 100 g
bazylia świeża - 2 łyżki
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA RULONIKI:
W misce roztrzepujemy widelcem 1 jajko. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, 2-3 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii, 1 opakowanie drobno pokrojonych kabanosów oraz purée ziemniaczane. Do rondla dodajemy 15-20 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy szpinak, smażymy, odcedzamy z tłuszczu, siekamy i przekładamy do miski razem ze startym na tarce o dużych oczkach ementalerem. Mieszamy. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Całość mieszamy.
2.FORMUJEMY RULONIKI:
Ręcznie formujemy ruloniki i przekładamy je na talerz wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
3.PANIERUJEMY I PIECZEMY RULONIKI:
Następnie obtaczamy w pozostałych jajkach i bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni (olej powinien zakrywać ruloniki do połowy). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i solimy.
Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA RULONIKI

W misce roztrzepujemy widelcem 1 jajko. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, 2-3 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii, 1 opakowanie drobno pokrojonych kabanosów oraz purée ziemniaczane. Do rondla dodajemy 15-20 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy szpinak, smażymy, odcedzamy z tłuszczu, siekamy i przekładamy do miski razem ze startym na tarce o dużych oczkach ementalerem. Mieszamy. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Całość mieszamy.

2

FORMUJEMY RULONIKI

Ręcznie formujemy ruloniki i przekładamy je na talerz wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.

3

PANIERUJEMY I PIECZEMY RULONIKI

Następnie obtaczamy w pozostałych jajkach i bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni (olej powinien zakrywać ruloniki do połowy). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i solimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2096,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,2 kcal

🥑

Tłuszcz

28,5 g

🌾

Węglowodany

40,8 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy

Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl