tom-car24.com.pl

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami • przepis • składniki • przygotowanie

Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami

Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jaglana - 100 g
dynia piżmowa - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 140 g
cebula - 1 szt.
szałwia świeża - 6 liści
bulion warzywny - 125 ml
mozzarella - 250 g
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.WYDRĄŻAMY DYNIĘ:
Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go!). Tak przygotowane połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2.POSMAŻAMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, wydrążony miąższ z dyni i kukurydzę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi szałwii, mieszamy.
4.FASZERUJEMY I PIECZEMY DYNIĘ:
Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych połówek dyni, a następnie pieczemy je w piekarniku około 20-30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie połówki dyni posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5 minut.
Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYDRĄŻAMY DYNIĘ

Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go!). Tak przygotowane połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

POSMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, wydrążony miąższ z dyni i kukurydzę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi szałwii, mieszamy.

4

FASZERUJEMY I PIECZEMY DYNIĘ

Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych połówek dyni, a następnie pieczemy je w piekarniku około 20-30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie połówki dyni posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2054,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1027,3 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

145,9 g

🥬

Błonnik

43,7 g

💪

Białko

43,7 g

Podobne przepisy