tom-car24.com.pl

Kanapki z hummusem • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na posiłek, te kanapki z hummusem z buraka i świeżymi warzywami z pewnością skradną Twoje serce! Intensywnie różowy hummus nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje delikatnym, lekko słodkawym smakiem buraka. To prosta, a zarazem efektowna propozycja na śniadanie lub przekąskę — koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kanapki z hummusem

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na posiłek, te kanapki z hummusem z buraka i świeżymi warzywami z pewnością skradną Twoje serce! Intensywnie różowy hummus nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje delikatnym, lekko słodkawym smakiem buraka. To prosta, a zarazem efektowna propozycja na śniadanie lub przekąskę — koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

buraki gotowane - 120 g
ciecierzyca konserwowa - 250 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pasta sezamowa tahini - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
cytryna - 0,5 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
chleb żytni na zakwasie - 8 szt.
roszponka - 60 g
marchew - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ogórek - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ODSĄCZAMY CIECIERZYCĘ:
Otwieramy puszkę i odcedzamy ciecierzycę, a potem przekładamy ją do kielicha blendera.
2.DODAJEMY BURAKI:
Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy.
3.DODAJEMY NASTĘPNE SKŁADNIKI:
Do kielicha dodajemy obrany czosnek, oliwę z oliwek, pastę tahini, kumin, sól oraz pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę.
4.DODAJEMY SOK Z CYTRYNY:
Cytrynę myjemy, a następnie wyciskamy z niej sok wprost do kielicha, uważając na to, by nie wpadły do niego pestki. Ponownie blendujemy.
5.KROIMY WARZYWA:
Marchew, paprykę i ogórka dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki (tzw. julienne). Paprykę przekrawamy na pół i wyciągamy z niej gniazdo nasienne, a potem również kroimy w paski, ale nieco grubsze. Ogórek kroimy w plasterki.
6.SMARUJEMY CHLEB HUMMUSEM:
Smarujemy 4 kromki sporą ilością hummusu, a pozostałe 4 kromki smarujemy tylko delikatnie.
7.SKŁADAMY KANAPKI:
Na kromki z większą porcją hummusu układamy ogórki, potem paprykę, następnie roszponkę oraz marchewkę. Nakładamy na kanapki drugą kromkę chleba i pyszny posiłek jest gotowy!
Kanapki z hummusem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ODSĄCZAMY CIECIERZYCĘ

Otwieramy puszkę i odcedzamy ciecierzycę, a potem przekładamy ją do kielicha blendera.

2

DODAJEMY BURAKI

Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy.

3

DODAJEMY NASTĘPNE SKŁADNIKI

Do kielicha dodajemy obrany czosnek, oliwę z oliwek, pastę tahini, kumin, sól oraz pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę.

4

DODAJEMY SOK Z CYTRYNY

Cytrynę myjemy, a następnie wyciskamy z niej sok wprost do kielicha, uważając na to, by nie wpadły do niego pestki. Ponownie blendujemy.

5

KROIMY WARZYWA

Marchew, paprykę i ogórka dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki (tzw. julienne). Paprykę przekrawamy na pół i wyciągamy z niej gniazdo nasienne, a potem również kroimy w paski, ale nieco grubsze. Ogórek kroimy w plasterki.

6

SMARUJEMY CHLEB HUMMUSEM

Smarujemy 4 kromki sporą ilością hummusu, a pozostałe 4 kromki smarujemy tylko delikatnie.

7

SKŁADAMY KANAPKI

Na kromki z większą porcją hummusu układamy ogórki, potem paprykę, następnie roszponkę oraz marchewkę. Nakładamy na kanapki drugą kromkę chleba i pyszny posiłek jest gotowy!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

795,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

265,1 kcal

🥑

Tłuszcz

8,8 g

🌾

Węglowodany

39,4 g

🥬

Błonnik

10,8 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy

Kanapki z hummusem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl