Krem cytrynowy w cytrynkach • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY
Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przecinamy je na połówki i wyciskamy sok, który następnie przecedzamy przez sitko, aby usunąć pestki i miąższ.
GOTUJEMY KREM CYTRYNOWY
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryn oraz białą czekoladę. Gotujemy na małym ogniu, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
WYPEŁNIAMY CYTRYNKI
Wydrążone połówki cytryn dokładnie oczyszczamy od wewnątrz. Następnie wypełniamy je przygotowanym kremem cytrynowym. Odstawiamy do ostudzenia, po czym wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
PODAJEMY DESER
Schłodzone cytrynki dekorujemy borówkami oraz listkami mięty i serwujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1259,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,9 kcal
Tłuszcz
16,4 g
Węglowodany
43,7 g
Błonnik
3,7 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z kilku składników! Dodatek sera camembert zmienia to danie w jeszcze smaczniejszą propozycję, która rozgrzeje całą rodzinę w chłodniejszy dzień.

Owsianka budyniowa
Malinowo-waniliowa owsianka budyniowa to idealny pomysł na udane rozpoczęcie dnia! Wykorzystaj termorobot MC Smart i przekonaj się, jak prosto można przygotować pełnowartościowe śniadanie.