Empanada galicyjska • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka domowej kuchni w stylu hiszpańskim, czyli empanada galicyjska, to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad! Sprawdź, jak smakuje chrupiące, drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ODCEDZAMY TUŃCZYKA NA SICIE
Tuńczyka przekładamy na sito ustawione na misce – odcedzamy. Tuńczyka odkładamy, a olej z zalewy przelewamy z miski na patelnię i rozgrzewamy.
SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU
Dodajemy czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, liście laurowe, wędzoną paprykę i pieprz. Chwilę przesmażamy, mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
DODAJEMY TUŃCZUKA I DUSIMY FARSZ
Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego na sicie tuńczyka. Ponownie mieszamy. Dodajemy pomidory i oliwki. Całość mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą.
PRZYGOTWUJEMY ROZCZYN
Ciepłą (nie gorącą) wodę łączymy w misce z drożdżami. Dodajemy mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
WYRABIAMY CIASTO
W osobnej misce (lub na blacie) łączymy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i płyn uzyskany z odsączonego farszu. Mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
WAŁKUJEMY CIASTO NA SPÓD I WIERZCH EMPANADY
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połowy odkrawamy niewielki kawałek ciasta, który wykorzystamy do dekoracji empanady.
DEKORUJEMY EMPANADĘ
Ciasto na dekoracje cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokątne paski (2 dłuższe i 4 krótsze). Paski układamy na wierzchu empanady, tworząc ozdobną kratkę.
PIECZEMY EMPANADĘ
Empanadę pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Gotową empanadę kroimy na mniejsze kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4656,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
582,1 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
67,4 g
Błonnik
44 g
Białko
44 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chałka orzechowa
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!

Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
Słodkie przekąski typu finger food, czyli minipączki z kremem adwokatowym, polecają się na imprezowy stół! Niech zrobią furorę na Twojej sylwestrowej imprezie.

Daktylowe praliny
Idealny przepis na prezent! Przygotuj daktylowe praliny z nadzieniem orzechowym, oblane chrupiącą czekoladą!