tom-car24.com.pl

Tarta z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.

Tarta z kurkami

Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
jajko - 5 szt.
tymianek świeży - 20 g
kurki - 200 g
masło - 120 g
mąka pszenna - 210 g
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano - 80 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE 1 JAJKO,:
100 g masła i mąkę zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite ciasto.
2.CIASTO ZAWIJAMY W:
folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
3.PO TYM CZASIE:
rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
4.CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY I:
wykładamy nim formę do tarty.
5.NAKŁUWAMY SPÓD WIDELCEM:
i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
6.W TYM CZASIE:
kurki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
7.CEBULĘ KROIMY W:
kostkę.
8.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
pozostałe masło.
9.DODAJEMY GRZYBY I:
cebulę, podsmażamy razem, aż grzyby lekko zbrązowieją.
10.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
11.ODSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
12.4 JAJKA MIESZAMY:
ze śmietaną oraz startym serem.
13.TYMIANEK DROBNO SIEKAMY:
i dodajemy do masy jajecznej.
14.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, a następnie łączymy z kurkami.
15.GOTOWĄ MASĄ WYPEŁNIAMY:
podpieczony spód.
16.FORMĘ WKŁADAMY PONOWNIE:
do piekarnika na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).
Tarta z kurkami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE 1 JAJKO,

100 g masła i mąkę zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite ciasto.

2

CIASTO ZAWIJAMY W

folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

3

PO TYM CZASIE

rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

4

CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY I

wykładamy nim formę do tarty.

5

NAKŁUWAMY SPÓD WIDELCEM

i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

6

W TYM CZASIE

kurki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

7

CEBULĘ KROIMY W

kostkę.

8

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

pozostałe masło.

9

DODAJEMY GRZYBY I

cebulę, podsmażamy razem, aż grzyby lekko zbrązowieją.

10

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

11

ODSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

12

4 JAJKA MIESZAMY

ze śmietaną oraz startym serem.

13

TYMIANEK DROBNO SIEKAMY

i dodajemy do masy jajecznej.

14

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, a następnie łączymy z kurkami.

15

GOTOWĄ MASĄ WYPEŁNIAMY

podpieczony spód.

16

FORMĘ WKŁADAMY PONOWNIE

do piekarnika na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2944,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

736,1 kcal

🥑

Tłuszcz

49,7 g

🌾

Węglowodany

49,2 g

🥬

Błonnik

23,6 g

💪

Białko

23,6 g

Podobne przepisy