tom-car24.com.pl

Falafel w chlebie pita • przepis • składniki • przygotowanie

Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!

Falafel w chlebie pita

Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
pomidor czerwony - 2 szt.
jajko - 1 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka żółta - 0,5 szt.
sałata rzymska - 1 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 22 g
ciecierzyca konserwowa - 480 g
śmietana 30% - 100 ml
pasta sezamowa tahini - 4 łyżeczki
chlebek pita - 450 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI:
Ciecierzycę odcedzamy, dobrze płuczemy i odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy, grubo siekamy. Listki kolendry obrywamy. Wszystko miksujemy i doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy jajko i bułkę tartą, zagniatamy. Formujemy ok. 16 owalnych klopsików i wstawiamy je do lodówki.
2.DOPRAWIAMY ŚMIETANKĘ, KROIMY WARZYWA:
Śmietankę doprawiamy curry, odrobiną soku z cytryny i solą. Sałatę kroimy w paski. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cienkie paski. Pomidory kroimy w plasterki.
3.SMAŻYMY FALAFEL:
W garnku rozgrzewamy olej (jeśli po włożeniu drewnianej łyżki pojawią się pęcherzyki, to znaczy, że olej jest odpowiednio rozgrzany). Falafel smażymy porcjami, na złotobrązowy kolor. Odsączamy na papierze kuchennym.
4.NAPEŁNIAMY CHLEB PITA:
Chleb pita dzielimy na cztery części (można go lekko podpiec). W każdej części robimy małą kieszonkę, którą następnie napełniamy odrobiną sałaty, papryki, pomidorów i sosem śmietanowym. Na koniec dodajemy falafel i tahini. Podajemy.
Falafel w chlebie pita

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI

Ciecierzycę odcedzamy, dobrze płuczemy i odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy, grubo siekamy. Listki kolendry obrywamy. Wszystko miksujemy i doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy jajko i bułkę tartą, zagniatamy. Formujemy ok. 16 owalnych klopsików i wstawiamy je do lodówki.

2

DOPRAWIAMY ŚMIETANKĘ, KROIMY WARZYWA

Śmietankę doprawiamy curry, odrobiną soku z cytryny i solą. Sałatę kroimy w paski. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cienkie paski. Pomidory kroimy w plasterki.

3

SMAŻYMY FALAFEL

W garnku rozgrzewamy olej (jeśli po włożeniu drewnianej łyżki pojawią się pęcherzyki, to znaczy, że olej jest odpowiednio rozgrzany). Falafel smażymy porcjami, na złotobrązowy kolor. Odsączamy na papierze kuchennym.

4

NAPEŁNIAMY CHLEB PITA

Chleb pita dzielimy na cztery części (można go lekko podpiec). W każdej części robimy małą kieszonkę, którą następnie napełniamy odrobiną sałaty, papryki, pomidorów i sosem śmietanowym. Na koniec dodajemy falafel i tahini. Podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2639,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

659,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19 g

🌾

Węglowodany

103,2 g

🥬

Błonnik

25,4 g

💪

Białko

25,4 g

Podobne przepisy

Falafel w chlebie pita - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl