tom-car24.com.pl

Flaki po włosku • przepis • składniki • przygotowanie

Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Flaki po włosku

Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion wołowy - 750 ml
wino czerwone - 200 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 ml
flaki wołowe - 500 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
liść laurowy - 3 szt.
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 ml
seler naciowy - 50 g
grana padano - 35 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
tymianek świeży - 15 g
fasola biała - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SELER, MARCHEW I CZOSNEK:
Seler naciowy kroimy w poprzek i w półplasterki. Marchew kroimy w grubą kostkę. Czosnek i szalotkę drobno siekamy.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy wszystkie warzywa prócz selera. Całość smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajemy seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajemy pomidory oraz bulion wołowy. Zmniejszamy gaz, aby całość wolno się gotowała.
4.DODAJEMY FLAKI, TYMIANEK I FASOLĘ:
Dodajemy flaki i tymianek. Gotujemy do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajemy fasolę z puszki razem z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.
5.PODAJEMY DANIE:
Flaki przekładamy do miseczek. Na wierzch ścieramy ser.
Flaki po włosku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SELER, MARCHEW I CZOSNEK

Seler naciowy kroimy w poprzek i w półplasterki. Marchew kroimy w grubą kostkę. Czosnek i szalotkę drobno siekamy.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy wszystkie warzywa prócz selera. Całość smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajemy seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajemy pomidory oraz bulion wołowy. Zmniejszamy gaz, aby całość wolno się gotowała.

4

DODAJEMY FLAKI, TYMIANEK I FASOLĘ

Dodajemy flaki i tymianek. Gotujemy do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajemy fasolę z puszki razem z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.

5

PODAJEMY DANIE

Flaki przekładamy do miseczek. Na wierzch ścieramy ser.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1329,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

332,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6,2 g

🌾

Węglowodany

40,5 g

🥬

Błonnik

20,7 g

💪

Białko

20,7 g

Podobne przepisy

Flaki po włosku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl