tom-car24.com.pl

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami

Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burrata - 250 g
woda - 200 ml
mąka pszennej typ 550 - 300 g
oliwa z oliwek - 50 ml
oliwki czarne - 200 g
sól - 0,5 łyżeczki
sól morska - 1 szczypta
drożdże świeże - 10 g
rozmaryn świeży - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże rozcieramy w letniej (nie gorącej!) wodzie i odstawiamy na chwilę, by zaczęły pracować.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę i sól przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże i energicznie zagniatamy masę. Ciasto powinno być jednolite, ale jego konsystencja będzie dość luźna i lepka.
3.PIECZEMY FOCACCIĘ:
Zanurzamy palce w oliwie i robimy nimi niewielkie zagłębienia na całej powierzchni wyrośniętego ciasta.
4.PODAJEMY FOCACCIĘ:
Upieczoną focaccię odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dzielimy na porcje. Na każdy kawałek nakładamy burratę porwaną na mniejsze kawałki. Podajemy z oliwkami. Całość dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże rozcieramy w letniej (nie gorącej!) wodzie i odstawiamy na chwilę, by zaczęły pracować.

2

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę i sól przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże i energicznie zagniatamy masę. Ciasto powinno być jednolite, ale jego konsystencja będzie dość luźna i lepka.

3

PIECZEMY FOCACCIĘ

Zanurzamy palce w oliwie i robimy nimi niewielkie zagłębienia na całej powierzchni wyrośniętego ciasta.

4

PODAJEMY FOCACCIĘ

Upieczoną focaccię odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dzielimy na porcje. Na każdy kawałek nakładamy burratę porwaną na mniejsze kawałki. Podajemy z oliwkami. Całość dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2280 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

570 kcal

🥑

Tłuszcz

29,7 g

🌾

Węglowodany

58 g

🥬

Błonnik

18,4 g

💪

Białko

18,4 g

Podobne przepisy