Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy je do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu„ustawienia własne” / czas: 1 minuta / prędkość: 7.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Rozdrobnione ziemniaki mieszamy z jajkiem. Następnie do masy dodajemy mąkę i po szczypcie soli i białego pieprzu. Z gałązek tymianku obrywamy listki i drobno je siekamy. Równie drobno siekamy pistacje. Ok. 70 g pistacji oraz pozostałe składniki, wraz z pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY PLACKI
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki niewielkie placki, o średnicy ok. 5-6 cm, i smażymy je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
ZAPIEKAMY PLACKI Z SEREM
Camembert kroimy w dość grube plastry. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki i układamy po jednym na każdym placku ziemniaczanym. Następnie na placki nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych i po plastrze sera. Tak przygotowane placki zapiekamy przez ok. 2 minuty w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
PODAJEMY PLACKI
Gotowe placki przekładamy na talerz, skrapiamy delikatnie miodem i posypujemy resztą pistacji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2319,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
579,9 kcal
Tłuszcz
29,4 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
0,9 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!

Przekąski sylwestrowe Okrasy
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane cygaretki z łososia
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!

Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.

Pizza marchewkowa
Klasyczna pizza z salami na wyjątkowym spodzie z tartą marchewką! To świetny pomysł na wyjątkowy obiad, który nawet najmłodszych zachęci do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!