tom-car24.com.pl

Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.

Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem

Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniaki mączyste - 300 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 150 g
tymianek świeży - 3 gałązki
pieprz młotkowany z kolendrą - 1 szczypta
pistacje prażone solone - 100 g
powidła śliwkowe - 50 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ser camembert - 250 g
olej słonecznikowy -
pieprz biały -
sól -

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy je do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu„ustawienia własne” / czas: 1 minuta / prędkość: 7.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI:
Rozdrobnione ziemniaki mieszamy z jajkiem. Następnie do masy dodajemy mąkę i po szczypcie soli i białego pieprzu. Z gałązek tymianku obrywamy listki i drobno je siekamy. Równie drobno siekamy pistacje. Ok. 70 g pistacji oraz pozostałe składniki, wraz z pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy.
3.SMAŻYMY PLACKI:
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki niewielkie placki, o średnicy ok. 5-6 cm, i smażymy je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.ZAPIEKAMY PLACKI Z SEREM:
Camembert kroimy w dość grube plastry. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki i układamy po jednym na każdym placku ziemniaczanym. Następnie na placki nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych i po plastrze sera. Tak przygotowane placki zapiekamy przez ok. 2 minuty w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
5.PODAJEMY PLACKI:
Gotowe placki przekładamy na talerz, skrapiamy delikatnie miodem i posypujemy resztą pistacji.
Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy je do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu„ustawienia własne” / czas: 1 minuta / prędkość: 7.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI

Rozdrobnione ziemniaki mieszamy z jajkiem. Następnie do masy dodajemy mąkę i po szczypcie soli i białego pieprzu. Z gałązek tymianku obrywamy listki i drobno je siekamy. Równie drobno siekamy pistacje. Ok. 70 g pistacji oraz pozostałe składniki, wraz z pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy.

3

SMAŻYMY PLACKI

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki niewielkie placki, o średnicy ok. 5-6 cm, i smażymy je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

ZAPIEKAMY PLACKI Z SEREM

Camembert kroimy w dość grube plastry. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki i układamy po jednym na każdym placku ziemniaczanym. Następnie na placki nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych i po plastrze sera. Tak przygotowane placki zapiekamy przez ok. 2 minuty w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

5

PODAJEMY PLACKI

Gotowe placki przekładamy na talerz, skrapiamy delikatnie miodem i posypujemy resztą pistacji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2319,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

579,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,4 g

🌾

Węglowodany

53,3 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy