Wegańskie ciasto à la panna cotta • przepis • składniki • przygotowanie
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy bardzo drobno, aż dokładnie się połączą. W trakcie miksowania co jakiś czas mieszamy masę, a jej nadmiar zsuwamy ze ścianek naczynia tak, by mokre składniki dobrze połączyły się z suchymi.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ PANNA COTTY
Mleczko kokosowe łączymy w rondelku z syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i agarem. Zagotowujemy, często mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia, przelewamy na schłodzony spód, a następnie ponownie odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY
W osobnym rondelku łączymy maliny z syropem klonowym i agarem. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż maliny się rozpadną.
SCHŁADZAMY CIASTO
Formę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto panna cotta najlepiej jednak przygotować wieczorem i umieścić je w lodówce na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2849 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
284,9 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
3,6 g
Białko
3,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Halloweenowa panna cotta
Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.

Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodka pasta z pestek dyni
Wyjątkowa pasta z pestek dyni przyrządzona na słodko to świetny pomysł na śniadanie. Sprawdź, jak szybko i prosto ją zrobić!

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!

Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
Wyrazisty smak cytrusów i aromat kardamonu – przygotuj lemoniadę, która chłodzi nawet w najgorętsze dni!