tom-car24.com.pl

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem

Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 80 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
sok z limonki - 20 ml
truskawka - 750 g
woda - 50 ml
żelatyna - 18 g
cukier puder - 1 łyżka
jogurt naturalny - 200 ml
mięta świeża - 2 g
patyczki czekoladowe - 30 g
malina - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MROŻONE TRUSKAWKI:
rozmrażamy, miksujemy z niewielką ilością cukru brązowego (ilość cukru zależy od słodkości truskawek).
2.ŻELATYNĘ MOCZYMY W:
wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
3.ZMIKSOWANE TRUSKAWKI ZAGOTOWUJEMY:
w rondelku z sokiem z limonki i cukrem wanilinowym.
4.DO TRUSKAWEK DODAJEMY:
namoczoną w wodzie żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
5.CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO:
przestygnięcia.
6.NASTĘPNIE PRZELEWAMY DO:
kieliszków lub pucharków i wstawiamy do lodówki do zestalenia (na około 2 godziny).
7.DO MISECZKI WLEWAMY:
jogurt, mieszamy go z cukrem pudrem.
8.JOGURT PRZELEWAMY DO:
syfonu, który nabijamy 2 nabojami i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
9.GALARETKĘ DEKORUJEMY SPIENIONYM:
jogurtem z syfonu lub bitą śmietaną, świeżymi owocami, pałeczkami oraz listkami mięty.
Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MROŻONE TRUSKAWKI

rozmrażamy, miksujemy z niewielką ilością cukru brązowego (ilość cukru zależy od słodkości truskawek).

2

ŻELATYNĘ MOCZYMY W

wodzie i odstawiamy do napęcznienia.

3

ZMIKSOWANE TRUSKAWKI ZAGOTOWUJEMY

w rondelku z sokiem z limonki i cukrem wanilinowym.

4

DO TRUSKAWEK DODAJEMY

namoczoną w wodzie żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

5

CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO

przestygnięcia.

6

NASTĘPNIE PRZELEWAMY DO

kieliszków lub pucharków i wstawiamy do lodówki do zestalenia (na około 2 godziny).

7

DO MISECZKI WLEWAMY

jogurt, mieszamy go z cukrem pudrem.

8

JOGURT PRZELEWAMY DO

syfonu, który nabijamy 2 nabojami i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny.

9

GALARETKĘ DEKORUJEMY SPIENIONYM

jogurtem z syfonu lub bitą śmietaną, świeżymi owocami, pałeczkami oraz listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1005,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

251,4 kcal

🥑

Tłuszcz

4,1 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

11,0 g

💪

Białko

11,0 g

Podobne przepisy