Domowy pasztet wieprzowy • przepis • składniki • przygotowanie
Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OCZYSZCZAMY MIĘSO I PODROBY
Łopatkę starannie oczyść ze wszystkich żyłek i przerostów i włóż do durszlaka. Włóż do niegotakże wątróbkę i wszystko starannie umyj pod bieżącą, chłodną wodą. Odstaw do przeschnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój w drobne kawałki.
KROIMY I GOTUJEMY MIĘSO
Mięso pokrój na kawałki, aby szybciej się ugotowało. Wrzuć wraz z podrobami do garnka, a następnie zalej osoloną wodą. Dodaj cebulę, czosnek, sól (ok. 1,5 g) i gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotuj przez 15 minut, a potem porządnie odcedź na sicie.
MIELIMY MIĘSO W WILKU
Podroby oraz łopatkę zmiel w maszynce do mielenia mięsana gładką masę.
MIESZAMY SKŁADNIKI
W misce wymieszaj zmielone mięso i podroby wraz z jajkami, mlekiem, masłem, bułką tartą oraz resztą przypraw.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO FOREMKI
Gotową masę przełóż do foremki na pasztet, wyrównaj.
PIECZEMY PASZTET
Formę wsadź do pieca. Piecz przez około 1,5 godziny, a potem ostudź przy uchylonych drzwiczkach pieca.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2339,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2339,7 kcal
Tłuszcz
142,4 g
Węglowodany
75,5 g
Błonnik
6,9 g
Białko
177,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Kurki marynowane na 2 sposoby
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos świąteczny na gęsiej piersi
Spróbuj bigosu z suszonymi owocami, grzybami i boczkiem! Podany z piersią gęsi smakuje wyśmienicie!

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Wegańskie makaroniki
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Pakora - warzywa w cieście po indyjsku
Pakora to pyszna indyjskiego przekąska, która łączy chrupiące warzywa z aromatycznym ciastem z mąki ciecierzycy. Te małe, złociste frittery są idealne jako przystawka lub przekąska, a ich intensywny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotuj z nami to wyjątkowe danie i odkryj bogactwo smaków Indii!

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!