tom-car24.com.pl

Gofrowe kanapki z francuskimi serami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.

Gofrowe kanapki z francuskimi serami

Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 250 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
masło - 80 g
jajko - 3 szt.
mleko 3,2% - 400 ml
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 2 łyżki
ser morbier - 150 g
ser la brique - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Ser morbier ścieramy na tarce o grubych oczkach, a brique drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Jajka ubijamy na puszystą masę i stopniowo (jajka cały czas ubijamy) dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z mlekiem, do masy jajecznej, cały czas ją ubijając. Gotowe ciasto przekładamy na ok. 30 minut do lodówki.
3.PIECZEMY GOFRY:
Na rozgrzaną gofrownicę porcjami wykładamy ciasto. Każdego gofra pieczemy przez ok. 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru.
4.SKŁADAMY KANAPKI:
Połowę gofrów smarujemy masą z serów i pietruszki. Każdego posmarowanego gofra przykrywamy drugim, suchym i tak powstałe kanapki podgrzewamy w gofrownicy przez ok. 30 sekund.
Gofrowe kanapki z francuskimi serami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Ser morbier ścieramy na tarce o grubych oczkach, a brique drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka ubijamy na puszystą masę i stopniowo (jajka cały czas ubijamy) dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z mlekiem, do masy jajecznej, cały czas ją ubijając. Gotowe ciasto przekładamy na ok. 30 minut do lodówki.

3

PIECZEMY GOFRY

Na rozgrzaną gofrownicę porcjami wykładamy ciasto. Każdego gofra pieczemy przez ok. 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru.

4

SKŁADAMY KANAPKI

Połowę gofrów smarujemy masą z serów i pietruszki. Każdego posmarowanego gofra przykrywamy drugim, suchym i tak powstałe kanapki podgrzewamy w gofrownicy przez ok. 30 sekund.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2917,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

364,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,3 g

🌾

Węglowodany

25,8 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy