tom-car24.com.pl

Curry • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne curry z domową mieszanką przypraw, warzywami i mleczkiem kokosowym zachwyci Cię smakiem i łatwością z jaką je przygotujesz!

Curry

Aromatyczne curry z domową mieszanką przypraw, warzywami i mleczkiem kokosowym zachwyci Cię smakiem i łatwością z jaką je przygotujesz!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 4 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
kminek mielony - 0,5 łyżeczki
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy - 0,5 łyżeczki
cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
dynia piżmowa - 200 g
imbir świeży - 10 g
pak choi - 1 szt.
mleczko kokosowe - 400 ml
olej kokosowy - 1 łyżka
papryka zielona - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
przecier pomidorowy - 1 łyżka
soczewica brązowa - 70 g
sos sojowy - 4 łyżki
bulion warzywny - 125 ml
kolendra świeża - 45 g
papryczka chili czerwona - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAWOWĄ:
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy.
2.GOTUJEMY CURRY:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy.
3.PODAJEMY DANIE:
Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.
Curry

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAWOWĄ

W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy.

2

GOTUJEMY CURRY

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy.

3

PODAJEMY DANIE

Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1270,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

317,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,0 g

🌾

Węglowodany

34,1 g

🥬

Błonnik

8,0 g

💪

Białko

8,0 g

Podobne przepisy

Curry - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl