tom-car24.com.pl

Granola • przepis • składniki • przygotowanie

Suszone owoce, chrupiące owoce, płatki i miód. Poznaj przepis na domową granolę!

Granola

Suszone owoce, chrupiące owoce, płatki i miód. Poznaj przepis na domową granolę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
jogurt naturalny - 400 g
malina - 70 g
miód - 200 g
nasiona słonecznika - 50 g
orzech laskowy - 50 g
orzech włoski - 50 g
pestki dyni - 50 g
płatki owsiane - 50 g
śliwka suszona - 50 g
żurawina suszona - 50 g
morele suszone - 50 g
płatki kukurydziane - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY ORZECHY:
Orzechy włoskie i laskowe parzymy we wrzątku lub prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu). Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
2.PIECZEMY GRANOLĘ:
W naczyniu mieszamy orzechy (laskowe, włoskie), pokrojone suszone morele, żurawiny i śliwki, pestki dyni i ziarna słonecznika, płatki owsiane i kukurydziane. Polewamy miodem i wstawiamy w płaskim naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy około 20 minut, aż do zarumienienia. Granolę możemy podawać z jogurtem i owocami, układając warstwy: granola, jogurt, owoce na wierzchu.
Granola

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY ORZECHY

Orzechy włoskie i laskowe parzymy we wrzątku lub prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu). Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

2

PIECZEMY GRANOLĘ

W naczyniu mieszamy orzechy (laskowe, włoskie), pokrojone suszone morele, żurawiny i śliwki, pestki dyni i ziarna słonecznika, płatki owsiane i kukurydziane. Polewamy miodem i wstawiamy w płaskim naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy około 20 minut, aż do zarumienienia. Granolę możemy podawać z jogurtem i owocami, układając warstwy: granola, jogurt, owoce na wierzchu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2864 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

358 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

53,7 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Granola - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl