Greckie ciasteczka orzechowe • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
POTRZEBUJEMY FOREMKĘ O
średnicy 6 cm Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.
CIĄGLE UCIERAJĄC, DODAJEMY
cukier puder, żółtko, mleko, whisky, drobno posiekane orzechy (pistacje i orzechy nerkowca).
MĄKĘ, PROSZEK DO
pieczenia i cukier wanilinowy dodajemy do masy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
TAK PRZYGOTOWANE CIASTO
zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki mniej więcej na 60 minut.
SCHŁODZONE CIASTO WAŁKUJEMY
(podsypując mąką) na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka o średnicy około 6 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
160°C przez mniej więcej 20 minut.
POZOSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA,
posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2080 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
41,6 kcal
Tłuszcz
1,6 g
Węglowodany
5,8 g
Błonnik
1 g
Białko
1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Greckie pierożki z serem graviera
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Agarowe galaretki jagodowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stir-fry z kaszą
Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!

Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy
Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!

Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!