tom-car24.com.pl

Babka z herbatą matcha • przepis • składniki • przygotowanie

Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Babka z herbatą matcha

Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 200 g
jajko - 5 szt.
wanilia - 3 g
masło - 250 g
mąka ziemniaczana - 60 g
mąka pszenna - 180 g
pomarańcza - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
cukier puder - 1 łyżeczka
zielona herbata matcha - 2 łyżeczki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżeczka
serek homogenizowany waniliowy - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę pszenną łączymy z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy je do ucieranego masła. Na końcu dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.
2.CIASTO DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI:
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy herbatę matcha (jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor, można dodać więcej herbaty, ale smak również będzie intensywniejszy), a do drugiej otartą skórkę z pomarańczy. Obydwie masy umieszczamy na przemian w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
3.PIECZEMY BABKĘ:
Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180°C około 60 minut. Przed wyjęciem babki z piekarnika sprawdzamy za pomocą patyczka, czy jest upieczona.
4.NAKŁADAMY SEREK:
Na wystudzoną babkę nakładamy serek homogenizowany wymieszany z cukrem pudrem (można dodać także skórkę pomarańczową). Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z herbatą matcha.
Babka z herbatą matcha

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę pszenną łączymy z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy je do ucieranego masła. Na końcu dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.

2

CIASTO DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy herbatę matcha (jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor, można dodać więcej herbaty, ale smak również będzie intensywniejszy), a do drugiej otartą skórkę z pomarańczy. Obydwie masy umieszczamy na przemian w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

3

PIECZEMY BABKĘ

Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180°C około 60 minut. Przed wyjęciem babki z piekarnika sprawdzamy za pomocą patyczka, czy jest upieczona.

4

NAKŁADAMY SEREK

Na wystudzoną babkę nakładamy serek homogenizowany wymieszany z cukrem pudrem (można dodać także skórkę pomarańczową). Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z herbatą matcha.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4572,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

571,5 kcal

🥑

Tłuszcz

32,0 g

🌾

Węglowodany

59,7 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy