tom-car24.com.pl

Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.

Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami

Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 150 ml
burak - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
pomidory krojone z puszki - 425 ml
marchew - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
piramidka smaku - 1 szt.
sos pomidorowy - 330 g
syrop klonowy - 2 łyżeczki
ziemniak - 2 szt.
mąka pszenna - 150 g
mleko - 50 ml
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 0,33 łyżeczki
masło - 80 g
natka pietruszki - 0,33 szt.
parmezan - 80 g
bazylia świeża - 0,33 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU:
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchewkę, burak, korzeń pietruszki, korzeń selera i ziemniaki. Smażymy ok. 5-7 minut, mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.
2.GOTUJEMY GULASZ:
Całość zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy z pomidorków cherry. Mieszamy. Gulasz doprawiamy, dodając piramidkę smaku, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 30 minut, aż warzywa korzeniowe zmiękną.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto szybko wyrabiamy dłońmi, wcierając masło w suche składniki tak, by powstała masa, która konsystencją przypomina bułkę tartą.
4.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kawałków, a każdy kawałek formujemy w dłoniach w kulkę.
5.PIECZEMY GULASZ Z BUŁECZKAMI:
Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyjmujemy piramidkę smaku. Na wierzchu układamy uformowane wcześniej bułeczki. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU

Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchewkę, burak, korzeń pietruszki, korzeń selera i ziemniaki. Smażymy ok. 5-7 minut, mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.

2

GOTUJEMY GULASZ

Całość zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy z pomidorków cherry. Mieszamy. Gulasz doprawiamy, dodając piramidkę smaku, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 30 minut, aż warzywa korzeniowe zmiękną.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto szybko wyrabiamy dłońmi, wcierając masło w suche składniki tak, by powstała masa, która konsystencją przypomina bułkę tartą.

4

FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kawałków, a każdy kawałek formujemy w dłoniach w kulkę.

5

PIECZEMY GULASZ Z BUŁECZKAMI

Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyjmujemy piramidkę smaku. Na wierzchu układamy uformowane wcześniej bułeczki. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2815,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

469,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,1 g

🌾

Węglowodany

47,8 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

17,2 g

Podobne przepisy

Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl