Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchewkę, burak, korzeń pietruszki, korzeń selera i ziemniaki. Smażymy ok. 5-7 minut, mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.
GOTUJEMY GULASZ
Całość zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy z pomidorków cherry. Mieszamy. Gulasz doprawiamy, dodając piramidkę smaku, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 30 minut, aż warzywa korzeniowe zmiękną.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto szybko wyrabiamy dłońmi, wcierając masło w suche składniki tak, by powstała masa, która konsystencją przypomina bułkę tartą.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kawałków, a każdy kawałek formujemy w dłoniach w kulkę.
PIECZEMY GULASZ Z BUŁECZKAMI
Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyjmujemy piramidkę smaku. Na wierzchu układamy uformowane wcześniej bułeczki. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2815,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
469,3 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
5,6 g
Białko
17,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Pistacjowy makaron naleśnikowy z karmelizowanymi śliwkami
Masz ochotę na naleśniki w nowej odsłonie? Skuś się na ten wyjątkowy makaron naleśnikowy z dodatkiem mąki pistacjowej, podany z aromatycznymi karmelizowanymi śliwkami i sosem czekoladowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mango sticky rice
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!

Ciasto kawowe z kremem z awokado
Połączenie kawy i awokado w deserze? Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się jakie to pyszne!

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!