tom-car24.com.pl

Wegańskie ciasto z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 20 g
cukier trzcinowy - 150 g
cytryna - 1 szt.
ocet jabłkowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 125 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rabarbar - 330 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
napój migdałowy - 170 g
mąka orkiszowa - 260 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY RABARBAR:
Pokrojony w kawałki rabarbar przekładamy do miski i oprószamy ¼ szklanki cukru.
2.ŁĄCZYMY NAPÓJ MIGDAŁOWY Z OCTEM:
Napój roślinny łączymy z octem i odstawiamy na 5 minut.
3.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy w misce.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO NAPOJU ROŚLINNEGO:
Oliwę, pozostały cukier, otartą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny dodajemy do miski z napojem migdałowym.
5.ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK:
Zawartość obu misek łączymy i wyrabiamy przez krótką chwilę na ciasto.
6.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar w cukrze. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche, jeśli nie, pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Wegańskie ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY RABARBAR

Pokrojony w kawałki rabarbar przekładamy do miski i oprószamy ¼ szklanki cukru.

2

ŁĄCZYMY NAPÓJ MIGDAŁOWY Z OCTEM

Napój roślinny łączymy z octem i odstawiamy na 5 minut.

3

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy w misce.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO NAPOJU ROŚLINNEGO

Oliwę, pozostały cukier, otartą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny dodajemy do miski z napojem migdałowym.

5

ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK

Zawartość obu misek łączymy i wyrabiamy przez krótką chwilę na ciasto.

6

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar w cukrze. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche, jeśli nie, pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2364 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

236,4 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

36,8 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy