Wegańskie ciasto z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY RABARBAR
Pokrojony w kawałki rabarbar przekładamy do miski i oprószamy ¼ szklanki cukru.
ŁĄCZYMY NAPÓJ MIGDAŁOWY Z OCTEM
Napój roślinny łączymy z octem i odstawiamy na 5 minut.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy w misce.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO NAPOJU ROŚLINNEGO
Oliwę, pozostały cukier, otartą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny dodajemy do miski z napojem migdałowym.
ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK
Zawartość obu misek łączymy i wyrabiamy przez krótką chwilę na ciasto.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar w cukrze. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche, jeśli nie, pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2364 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
236,4 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
36,8 g
Błonnik
3,5 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
Egzotyczne owoce, orzechy, miód i świeża sałata. To smoothie na pewno Ci zasmakuje!

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Zielone smoothie z dzikimi ziołami
Łatwy sposób na zielone orzeźwienie! Koniecznie wypróbuj przepis na smoothie z dzikimi ziołami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Schab z pesto bazyliowym na bagietce
Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!

Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora
Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl sernikowy z malinami
Błyskawiczny koktajl z serka wiejskiego z dodatkiem malin. Wypróbuj ten przepis na pyszny i sycący napój!

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.