tom-car24.com.pl

Gzik • przepis • składniki • przygotowanie

Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!

Gzik

Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser twaróg półtłusty - 500 g
śmietana 18% - 100 g
cebula dymka - 0,5 pęczka
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
chleb - 0,5 szt.
rzodkiewka - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY CHLEB:
Bochenek pokrój na kromki o wybranej grubości.
2.PRZYGOTOWUJEMY RZODKIEWKI:
Rzodkiewki umyj, a następnie pokrój je w dość drobną kostkę. Wrzuć je do miseczki.
3.MIESZAMY TWARÓG ZE ŚMIETANĄ:
Do miski dodaj twaróg, a następnie śmietanę i wszystko dokładnie rozgnieć widelcem, łącząc ze sobą. Masa powinna być delikatnie grudkowata.
4.KROIMY SZCZYPIOREK:
Szczypior wraz z cebulką starannie opłucz pod wodą, a następnie osusz go i drobno poszatkuj. Całość dodaj do miseczki z twarożkiem.
5.DODAJEMY RZODKIEWKI:
Do twarożku dodaj rzodkiewki.
6.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Gzik przypraw starannie pieprzem i solą, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
7.PODAJEMY GZIK:
Wymieszany gzik podaj z w towarzystwie świeżego pieczywa. Możesz także od razu podać kanapki posmarowane gzikiem posypane szczypiorkiem i koperkiem.
Gzik

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY CHLEB

Bochenek pokrój na kromki o wybranej grubości.

2

PRZYGOTOWUJEMY RZODKIEWKI

Rzodkiewki umyj, a następnie pokrój je w dość drobną kostkę. Wrzuć je do miseczki.

3

MIESZAMY TWARÓG ZE ŚMIETANĄ

Do miski dodaj twaróg, a następnie śmietanę i wszystko dokładnie rozgnieć widelcem, łącząc ze sobą. Masa powinna być delikatnie grudkowata.

4

KROIMY SZCZYPIOREK

Szczypior wraz z cebulką starannie opłucz pod wodą, a następnie osusz go i drobno poszatkuj. Całość dodaj do miseczki z twarożkiem.

5

DODAJEMY RZODKIEWKI

Do twarożku dodaj rzodkiewki.

6

DODAJEMY PRZYPRAWY

Gzik przypraw starannie pieprzem i solą, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

7

PODAJEMY GZIK

Wymieszany gzik podaj z w towarzystwie świeżego pieczywa. Możesz także od razu podać kanapki posmarowane gzikiem posypane szczypiorkiem i koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1030,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

257,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

27,2 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

17,4 g

Podobne przepisy

Gzik - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl