tom-car24.com.pl

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?

Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 60 g
oliwa extra virgin - 70 ml
parmezan - 60 g
orzeszki piniowe - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.
sól - 0,75 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Umyj dokładnie listki bazylii i osusz je. Czosnek obierz dokładnie z łupin i odłóż na bok.
2.ROZGNIATAMY SKŁADNIKI:
Do moździerza włóż orzeszki oraz czosnek i rozgnieć wszystko na gładką masę. Po chwili dodaj także bazylię i wtłocz ją w masę.
3.DODAJEMY OLIWĘ:
Gdy rozgniatana masa stanie się gładka, zacznij powoli dodawać oliwę. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.
4.DODAJEMY PARMEZAN:
Zetrzyj na tarce parmezan i zacznij powoli wtłaczać go do kremowej masy.
5.DOPRAWIAMY PESTO:
Gdy parmezan całkiem połączy się z resztą składników, możesz przyprawić pesto solą oraz pieprzem i wymieszać.
6.PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA:
Gotowe, aromatyczne pesto przełóż do słoika. Polej wierzch odrobiną oliwy, aby zapobiec utlenianiu się zielonego barwnika.
Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Umyj dokładnie listki bazylii i osusz je. Czosnek obierz dokładnie z łupin i odłóż na bok.

2

ROZGNIATAMY SKŁADNIKI

Do moździerza włóż orzeszki oraz czosnek i rozgnieć wszystko na gładką masę. Po chwili dodaj także bazylię i wtłocz ją w masę.

3

DODAJEMY OLIWĘ

Gdy rozgniatana masa stanie się gładka, zacznij powoli dodawać oliwę. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.

4

DODAJEMY PARMEZAN

Zetrzyj na tarce parmezan i zacznij powoli wtłaczać go do kremowej masy.

5

DOPRAWIAMY PESTO

Gdy parmezan całkiem połączy się z resztą składników, możesz przyprawić pesto solą oraz pieprzem i wymieszać.

6

PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Gotowe, aromatyczne pesto przełóż do słoika. Polej wierzch odrobiną oliwy, aby zapobiec utlenianiu się zielonego barwnika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

602 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

150,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

3,4 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl