tom-car24.com.pl

Hamburger zebra • przepis • składniki • przygotowanie

Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Hamburger zebra

Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1,5 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
jajko - 2 szt.
bułka hamburgerowa - 6 szt.
sałata masłowa - 60 g
ogórek konserwowy - 8 szt.
kapar - 2 łyżki
ketchup - 2 łyżki
pieprz cayenne - 1 szczypta
masło - 20 g
mięso mielone wołowe - 500 g
mix sałat - 150 g
musztarda dijon - 3 łyżki
ocet winny, czerwony - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ BLACHĘ:
papier do pieczenia tarkę o drobnych oczkach rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) Przygotowanie Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski.
2.POKROJONE W TALARKI:
korniszony, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa.
3.DO MISKI DODAJEMY:
2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka.
4.DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
niewielką ilością soli.
5.OPCJONALNIE MOŻEMY DODAĆ:
kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne.
6.MIESZAMY CAŁOŚĆ ZA:
pomocą widelca.
7.Z MIĘSA FORMUJEMY:
w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe).
8.UFORMOWANE HAMBURGERY UKŁADAMY:
na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
9.PRZEKROJONE NA PÓŁ:
bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika.
10.NA SPODACH BUŁEK:
układamy równomiernie starty ser.
11.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.
12.1/2 CZERWONEJ CEBULI:
kroimy w talarki.
13.BUŁECZKI WKŁADAMY DO:
rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę.
14.PIECZEMY PRZEZ MNIEJ:
więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).
15.BUŁKI WYCIĄGAMY Z:
piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.
16.SOS DO MISECZKI:
dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. MIESZAMY.
17.DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.
18.JAK PODAWAĆ NA:
talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem.
19.OBOK SAŁATY UKŁADAMY:
przygotowanego hamburgera.
Hamburger zebra

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ BLACHĘ

papier do pieczenia tarkę o drobnych oczkach rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) Przygotowanie Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski.

2

POKROJONE W TALARKI

korniszony, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa.

3

DO MISKI DODAJEMY

2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka.

4

DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

niewielką ilością soli.

5

OPCJONALNIE MOŻEMY DODAĆ

kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne.

6

MIESZAMY CAŁOŚĆ ZA

pomocą widelca.

7

Z MIĘSA FORMUJEMY

w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe).

8

UFORMOWANE HAMBURGERY UKŁADAMY

na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

9

PRZEKROJONE NA PÓŁ

bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika.

10

NA SPODACH BUŁEK

układamy równomiernie starty ser.

11

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.

12

1/2 CZERWONEJ CEBULI

kroimy w talarki.

13

BUŁECZKI WKŁADAMY DO

rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę.

14

PIECZEMY PRZEZ MNIEJ

więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).

15

BUŁKI WYCIĄGAMY Z

piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.

16

SOS DO MISECZKI

dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. MIESZAMY.

17

DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.

18

JAK PODAWAĆ NA

talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem.

19

OBOK SAŁATY UKŁADAMY

przygotowanego hamburgera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2748,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

458,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

40,6 g

🥬

Błonnik

25,9 g

💪

Białko

25,9 g

Podobne przepisy

Hamburger zebra - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl