tom-car24.com.pl

Tacos z tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Tacos z tuńczykiem

Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 250 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
sałata rzymska - 150 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 300 g
tuńczyk w sosie własnym - 390 g
taco muszle - 135 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z TUŃCZYKA I POMIDORÓW:
Tuńczyka osączamy i grubo rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy i siekamy. Pomidory oczyszczamy i kroimy w kostkę. Listki bazylii obrywamy i rwiemy na kawałki. Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy, miąższ kroimy na kawałki. Wszystko mieszamy z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
2.ŁĄCZYMY CZOSNEK ZE ŚMIETANĄ:
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy papryką i solą. Sałatę rzymską oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paski.
3.FASZERUJEMY MUSZLE:
Muszle taco pieczemy w rozgrzanym piekarniku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Faszerujemy kilkoma paskami sałaty i porcją sałatki z tuńczyka i pomidorów. Na każdej robimy kleks z kwaśnej śmietany i podajemy.
Tacos z tuńczykiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z TUŃCZYKA I POMIDORÓW

Tuńczyka osączamy i grubo rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy i siekamy. Pomidory oczyszczamy i kroimy w kostkę. Listki bazylii obrywamy i rwiemy na kawałki. Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy, miąższ kroimy na kawałki. Wszystko mieszamy z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.

2

ŁĄCZYMY CZOSNEK ZE ŚMIETANĄ

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy papryką i solą. Sałatę rzymską oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paski.

3

FASZERUJEMY MUSZLE

Muszle taco pieczemy w rozgrzanym piekarniku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Faszerujemy kilkoma paskami sałaty i porcją sałatki z tuńczyka i pomidorów. Na każdej robimy kleks z kwaśnej śmietany i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2114 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

528,5 kcal

🥑

Tłuszcz

33,2 g

🌾

Węglowodany

34,9 g

🥬

Błonnik

25,8 g

💪

Białko

25,8 g

Podobne przepisy