tom-car24.com.pl

Idealny lukier królewski do dekoracji • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!

Idealny lukier królewski do dekoracji

Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masa cukrowa biała - 200 g
masa cukrowa niebieska - 50 g
jajko - 3 szt.
cukier puder - 400 g
burak - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
Szpinak Baby - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY LUKIER:
Cukier puder i białka jaj umieszczamy w misie miksera. Włączamy mikser ustawiony na najmniejsze obroty i zaczynamy ucierać lukier. Po ok. 1 minucie dodajemy kilka kropli soku z cytryny do smaku. Lukier ucieramy przez ok. 6-8 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji przypominającej pastę do zębów.
2.BARWIMY LUKIER:
Gotowy lukier dzielimy na kilka części i barwimy według uznania, mieszając dokładnie wybrane barwniki z białym lukrem. Część lukru zostawiamy białą, ten kolor także będzie pięknie wyglądał na ciasteczkach.
3.PRZEKŁADAMY LUKIER DO WORKA CUKIERNICZEGO:
Worek cukierniczy napełniamy gotowym lukrem i pozbywamy się z niego powietrza tak, aby lukier spłynął aż do końcówki woreczka.
4.DEKORUJEMY CIASTKA TYLKO LUKREM:
Odcinamy końcówki worków cukierniczych z lukrem w kolorze, który wybieramy na tło, tak aby jeden worek miał bardzo malutką dziurkę, a drugi większą.
5.DEKORUJEMY CIASTKA MASĄ CUKROWĄ I LUKREM:
Masę cukrową ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na blacie podsypanym przesianym cukrem pudrem. Z tak przygotowanej masy wycinamy kształty przy użyciu tych samych foremek, których użyliśmy do wycinania ciastek korzennych. Następnie ciastka pokrywamy odrobiną lukru i przyklejamy na nie wycięte z masy cukrowej kształty.
Idealny lukier królewski do dekoracji

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY LUKIER

Cukier puder i białka jaj umieszczamy w misie miksera. Włączamy mikser ustawiony na najmniejsze obroty i zaczynamy ucierać lukier. Po ok. 1 minucie dodajemy kilka kropli soku z cytryny do smaku. Lukier ucieramy przez ok. 6-8 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji przypominającej pastę do zębów.

2

BARWIMY LUKIER

Gotowy lukier dzielimy na kilka części i barwimy według uznania, mieszając dokładnie wybrane barwniki z białym lukrem. Część lukru zostawiamy białą, ten kolor także będzie pięknie wyglądał na ciasteczkach.

3

PRZEKŁADAMY LUKIER DO WORKA CUKIERNICZEGO

Worek cukierniczy napełniamy gotowym lukrem i pozbywamy się z niego powietrza tak, aby lukier spłynął aż do końcówki woreczka.

4

DEKORUJEMY CIASTKA TYLKO LUKREM

Odcinamy końcówki worków cukierniczych z lukrem w kolorze, który wybieramy na tło, tak aby jeden worek miał bardzo malutką dziurkę, a drugi większą.

5

DEKORUJEMY CIASTKA MASĄ CUKROWĄ I LUKREM

Masę cukrową ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na blacie podsypanym przesianym cukrem pudrem. Z tak przygotowanej masy wycinamy kształty przy użyciu tych samych foremek, których użyliśmy do wycinania ciastek korzennych. Następnie ciastka pokrywamy odrobiną lukru i przyklejamy na nie wycięte z masy cukrowej kształty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2851 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

285,1 kcal

🥑

Tłuszcz

2,4 g

🌾

Węglowodany

64,1 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

2,4 g

Podobne przepisy

Idealny lukier królewski do dekoracji - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl