tom-car24.com.pl

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami

Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron spaghetti - 250 g
jajko - 3 szt.
mleko - 150 ml
kiełbasa salami - 100 g
ser provolone - 100 g
mozzarella - 100 g
parmezan tarty - 50 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SALAMI I GOTUJEMY MAKARON:
Na żeliwną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w paseczki salami. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron tak, aby był al dente.
2.ŁĄCZYMY JAJKA Z SERAMI I MAKARONEM:
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko, sól i pieprz – całość mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone salami, połowę porcji parmezanu, startą mozzarellę, ser provolone oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całość dobrze mieszamy.
3.ZAPIEKAMY MASĘ JAJECZNĄ:
Na żeliwną patelnię lub do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy masę jajeczną i posypujemy ją pozostałym parmezanem. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, aż powierzchnia się zarumieni, a ser zacznie bulgotać. Po tym czasie frittatę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia na 10 minut.
4.WYKŁADAMY FRITTATĘ NA TALERZ:
Przesuwamy nożem wokół krawędzi patelni lub naczynia żaroodpornego, aby odkleić frittatę od brzegów. Następnie patelnię lub naczynie przykrywamy talerzem i odwracamy energicznym ruchem tak, aby frittata znalazła się na talerzu.
Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SALAMI I GOTUJEMY MAKARON

Na żeliwną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w paseczki salami. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron tak, aby był al dente.

2

ŁĄCZYMY JAJKA Z SERAMI I MAKARONEM

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko, sól i pieprz – całość mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone salami, połowę porcji parmezanu, startą mozzarellę, ser provolone oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całość dobrze mieszamy.

3

ZAPIEKAMY MASĘ JAJECZNĄ

Na żeliwną patelnię lub do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy masę jajeczną i posypujemy ją pozostałym parmezanem. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, aż powierzchnia się zarumieni, a ser zacznie bulgotać. Po tym czasie frittatę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia na 10 minut.

4

WYKŁADAMY FRITTATĘ NA TALERZ

Przesuwamy nożem wokół krawędzi patelni lub naczynia żaroodpornego, aby odkleić frittatę od brzegów. Następnie patelnię lub naczynie przykrywamy talerzem i odwracamy energicznym ruchem tak, aby frittata znalazła się na talerzu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2641,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

440,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

33,5 g

🥬

Błonnik

23,1 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl