Indyczka faszerowana piernikiem • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY INDYCZKĘ
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z sosem sojowym, miodem, startym imbirem, papryką słodką i ostrą, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Indyczkę dokładnie myjemy i nacieramy z każdej strony marynatą. Wkładamy do lodówki i marynujemy około 12 godzin lub całą noc.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Słoninę drobno kroimy. Podsmażamy na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą na złoty kolor. Pierniczki i bułkę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Łączymy z usmażoną słoniną, cebulą, jajkami, posiekanym tymiankiem, łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy. Indyczkę faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Pod skórę na piersiach wkładamy miękkie masło, co zapobiegnie wysuszeniu podczas pieczenia. Otwór spinamy wykałaczkami i zaszywamy sznurkiem, przeplatając go między wpiętymi wykałaczkami. Nogi związujemy.
PIECZEMY INDYCZKĘ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Indyczkę umieszczamy na ruszcie i przykrywamy folią aluminiową. Pod rusztem umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą na wysokość około 2 cm. Indyczkę pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 2,5 godziny. Co 15-20 minut podlewamy indyczkę wodą wraz z wytopionym tłuszczem z naczynia żaroodpornego. Jeśli któreś części mięsa za bardzo się zrumienią, przykrywamy je folią aluminiową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4678 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
467,8 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
15,5 g
Błonnik
35,6 g
Białko
35,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.

Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!