Indyk z salsą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY INDYKA
Pierś indyka kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie nacieramy każdy kawałek indyka połową przygotowanej oliwy. Mięso smażymy z obu stron dość krótko, aby się ścięło, ale nie nabrało złotego koloru.
DODAJEMY SER
Na każdy kawałek indyka nakładamy odrobinę sera gorgonzola, przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy, aż ser się roztopi.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SALSĘ
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kolendrę siekamy. Ocieramy skórkę z limonki i kroimy truskawki w ósemki.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
W misce umieszczamy skórkę otartą z limonki, ocet winny, miód i cebulę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy truskawki i kolendrę i ponownie mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Indyka przekładamy na talerz i ozdabiamy salsą truskawkową. Danie podajemy jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
718,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,4 kcal
Tłuszcz
20,4 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
3,1 g
Białko
29,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.

Muffinki wielkanocne
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki śniadaniowe
Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hiszpańska pizza
Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.

Saksońska zupa ziemniaczana
Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!

Muffiny jabłkowe z karmelem
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!