tom-car24.com.pl

Sałatka z makaronem i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!

Sałatka z makaronem i krewetkami

Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 5 łyżek
papryka mielona ostra - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
seler naciowy - 200 g
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
limonka - 1 szt.
mix sałat - 100 g
krewetki koktajlowe - 500 g
makaron farfalle - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy.
2.PODSMAŻAMY KREWETKI:
Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w małe plasterki. Krewetki podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez ok. 5 minut. Doprawiamy skórką otartą z limonki, solą, pieprzem, obiema paprykami. Lekko studzimy.
3.DODAJEMY AROMATYCZNE SKŁADNIKI:
Łączymy z pozostałą oliwą, sokiem wyciśniętym z limonki. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka i dodajemy do krewetek. Doprawiamy ponownie solą, pieprzem, paprykami. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków.
Sałatka z makaronem i krewetkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy.

2

PODSMAŻAMY KREWETKI

Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w małe plasterki. Krewetki podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez ok. 5 minut. Doprawiamy skórką otartą z limonki, solą, pieprzem, obiema paprykami. Lekko studzimy.

3

DODAJEMY AROMATYCZNE SKŁADNIKI

Łączymy z pozostałą oliwą, sokiem wyciśniętym z limonki. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka i dodajemy do krewetek. Doprawiamy ponownie solą, pieprzem, paprykami. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1808,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

301,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

40,8 g

🥬

Błonnik

18 g

💪

Białko

18 g

Podobne przepisy