tom-car24.com.pl

Jaglanka z truskawkami i chałwą • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Jaglanka z truskawkami i chałwą

Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jaglana - 90 g
pistacje - 20 g
sól - 0,25 łyżeczki
truskawka - 70 g
wanilia - 3 g
woda - 375 ml
syrop z agawy - 2 łyżki
chałwa - 50 g
mleczko kokosowe - 115 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę przesypujemy do rondelka i podprażamy, aż poczujemy orzechowy zapach. W drugim garnku lub czajniku zagotowujemy wodę. Kaszę wykładamy na sito i przepłukujemy wrzątkiem. Kaszę przekładamy znów do rondelka, dodajemy mleko kokosowe, wodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka z obu połówek i dodajemy do kaszy. Laskę wanilii również dodajemy do garnka. Doprawiamy odrobiną soli. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok. 15-20 minut pod przykryciem. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy.
2.DEKORUJEMY JAGLANKĘ:
Z kaszy wyciągamy laskę wanilii. Kasza powinna mieć konsystencję owsianki. Jaglankę doprawiamy syropem z agawy. Kaszę przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone truskawki. Wierzch posypujemy pokruszoną chałwą i posiekanymi pistacjami.
Jaglanka z truskawkami i chałwą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę przesypujemy do rondelka i podprażamy, aż poczujemy orzechowy zapach. W drugim garnku lub czajniku zagotowujemy wodę. Kaszę wykładamy na sito i przepłukujemy wrzątkiem. Kaszę przekładamy znów do rondelka, dodajemy mleko kokosowe, wodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka z obu połówek i dodajemy do kaszy. Laskę wanilii również dodajemy do garnka. Doprawiamy odrobiną soli. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok. 15-20 minut pod przykryciem. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy.

2

DEKORUJEMY JAGLANKĘ

Z kaszy wyciągamy laskę wanilii. Kasza powinna mieć konsystencję owsianki. Jaglankę doprawiamy syropem z agawy. Kaszę przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone truskawki. Wierzch posypujemy pokruszoną chałwą i posiekanymi pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

989,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

494,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

52,7 g

🥬

Błonnik

11,3 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy