Kotlety z ciecierzycy i młodej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ODCEDZAMY I BLENDUJEMY CIECIERZYCĘ
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, przekładamy do miski, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.
SPARZAMY I HARTUJEMY KAPUSTĘ
Liście kapusty sparzamy, moczymy chwilę we wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Dokładnie odsączamy z wody i wycinamy twardy głąb.
DODAJEMY WARZYWA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do zblendowanej ciecierzycy dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę: czosnek, dymkę, suszone pomidory i liście kapusty.
FORMUJEMY KOTLECIKI
Z wyrobionej masy lepimy kotleciki o wielkości orzecha włoskiego.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy na patelni w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy dwie łyżki śmietany. Posypujemy porwanymi listkami mięty lub porwaną natką pietruszki. Dodajemy skórkę z cytryny, a całość oprószamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
937,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
234,5 kcal
Tłuszcz
16,7 g
Węglowodany
14,3 g
Błonnik
3,8 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Omlet sojowy z warzywami
Szukasz pomysłu na śniadanie? Przygotuj sojowy omlet z warzywami, dzięki któremu smacznie rozpoczniesz dzień. Szybki i prosty, czyli idealny!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Pieczone żeberka
Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!

Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
Niezwykle prosty w przygotowaniu chrupiący kurczak pieczony w całości. Sprawdź, jak przygotować to danie dla całej rodziny i ciesz się jego smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Migdałowe ciasto Santiago
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!