tom-car24.com.pl

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe • przepis • składniki • przygotowanie

Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe

Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
majonez - 1 łyżka
masło - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 2 łyżeczki
chrzan tarty - 1 łyżka
łosoś wędzony - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE JAJA GOTUJEMY:
na twardo, studzimy, obieramy.
2.OSTRYM NOŻEM PRZEKRAWAMY:
każde jajko wzdłuż na połówki.
3.WYDRĄŻAMY DELIKATNIE ŻÓŁTKA,:
używając do tego celu łyżeczki do herbaty.
4.ŻÓŁTKA PRZEKŁADAMY DO:
miski.
5.W MISCE ROZCIERAMY:
żółtka z majonezem, chrzanem i masłem.
6.DODAJEMY BARDZO DROBNO:
pokrojonego łososia i szczypiorek.
7.MIESZAMY, DODAJĄC SÓL,:
pieprz i sok z cytryn y do smaku.
8.POŁÓWKI JAJEK NAPEŁNIAMY:
masą jajeczno-łososiową, układamy na półmisku.
9.JAK PODAWAĆ FASZEROWANE:
jaja chłodzimy, przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE JAJA GOTUJEMY

na twardo, studzimy, obieramy.

2

OSTRYM NOŻEM PRZEKRAWAMY

każde jajko wzdłuż na połówki.

3

WYDRĄŻAMY DELIKATNIE ŻÓŁTKA,

używając do tego celu łyżeczki do herbaty.

4

ŻÓŁTKA PRZEKŁADAMY DO

miski.

5

W MISCE ROZCIERAMY

żółtka z majonezem, chrzanem i masłem.

6

DODAJEMY BARDZO DROBNO

pokrojonego łososia i szczypiorek.

7

MIESZAMY, DODAJĄC SÓL,

pieprz i sok z cytryn y do smaku.

8

POŁÓWKI JAJEK NAPEŁNIAMY

masą jajeczno-łososiową, układamy na półmisku.

9

JAK PODAWAĆ FASZEROWANE

jaja chłodzimy, przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

834,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

208,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

1,5 g

🥬

Błonnik

13,5 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy