Jajecznica w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowa jajecznica z pysznym wędzonym boczkiem i ciągnącą się mozzarellą w wyjątkowej odsłonie, czyli zapieczona w cieście francuskim.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY BOCZEK I CEBULĘ
Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż się zarumieni. Następnie dodajemy szalotkę i całość smażymy, aż cebulka się zeszkli.
SMAŻYMY JAJECZNICĘ
Na patelnię z podsmażonymi składnikami wbijamy 6 jajek i doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. Jajecznicę smażymy, cały czas mieszając, aż jajka się zetną – nie powinny być płynne.
ZAWIJAMY JAJECZNICĘ W CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i na jego środek wykładamy jajecznicę. Szczypiorek dość drobno siekamy. Jajecznicę oprószamy tartą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Dwa krótsze boki ciasta francuskiego nakładamy na jajecznicę. Dłuższe boki nacinamy w paski o grubości ok. 1 cm i nakładamy naprzemiennie na jajka, aby powstała rolada.
PIECZEMY DANIE
Gotową roladę z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ją przez ok. 20-22 minuty, aż nabierze złotego koloru.
PODAJEMY DANIE
Roladę oprószoną kiełkami rzodkiewki podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2306,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
768,9 kcal
Tłuszcz
54,2 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
0,7 g
Białko
30 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.

Wrapy z szynką i mango
Wrapy z szynką i mango to świetna propozycja dania, które zabierzesz na piknik lub drugie śniadanie do pracy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
Spróbuj chrupiącej ciecierzycy w dwóch wersjach – na słono i na słodko!

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!