tom-car24.com.pl

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią

Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa śląska - 200 g
cukinia - 300 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
masło klarowane - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 230 g
bulion drobiowy - 240 ml
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.Przygotowujemy składniki:
Kroimy kiełbasę i cukinię w plastry, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
2.Przygotowujemy garnek do smażenia:
Rozgrzewamy masło klarowane w dużym garnku lub rondlu na średnim ogniu.
3.Smażymy kiełbasę:
Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry i smażymy przez kilka minut aż nabierze koloru. Wyjmujemy kiełbasę z garnka i odstawiamy na bok.
4.Smażymy cebulę:
Do garnka dodajemy posiekaną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, aż stanie się miękka.
5.Dodajemy czosnek i paprykę:
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
6.Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy:
Wsypujemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
7.Dodajemy pomidory i bulion:
Wlewamy pomidory z puszki i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-15 minut.
8.Dodajemy cukinię:
Dodajemy cukinię. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż cukinia lekko zmięknie.
9.Dodajemy kiełbasę:
Dodajemy kiełbasę z powrotem do garnka.
10.Wykańczamy danie:
Doprawiamy danie solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy więcej przypraw lub ostrej papryki w proszku dla bardziej wyrazistego smaku.
Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotowujemy składniki

Kroimy kiełbasę i cukinię w plastry, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.

2

Przygotowujemy garnek do smażenia

Rozgrzewamy masło klarowane w dużym garnku lub rondlu na średnim ogniu.

3

Smażymy kiełbasę

Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry i smażymy przez kilka minut aż nabierze koloru. Wyjmujemy kiełbasę z garnka i odstawiamy na bok.

4

Smażymy cebulę

Do garnka dodajemy posiekaną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, aż stanie się miękka.

5

Dodajemy czosnek i paprykę

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie smażymy przez kolejne 2-3 minuty.

6

Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy

Wsypujemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy.

7

Dodajemy pomidory i bulion

Wlewamy pomidory z puszki i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-15 minut.

8

Dodajemy cukinię

Dodajemy cukinię. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż cukinia lekko zmięknie.

9

Dodajemy kiełbasę

Dodajemy kiełbasę z powrotem do garnka.

10

Wykańczamy danie

Doprawiamy danie solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy więcej przypraw lub ostrej papryki w proszku dla bardziej wyrazistego smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

982,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

491,4 kcal

🥑

Tłuszcz

31,7 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

21,7 g

Podobne przepisy

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl