tom-car24.com.pl

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym

Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
masło - 150 g
olej - 20 ml
filet z jesiotra - 500 g
cebula dymka - 1 szt.
grzyby suszone - 10 g
majeranek - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 4 szt.
śmietana 30% - 100 ml
sok z kapusty kiszonej - 100 ml
olej po suszonych pomidorach - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
pomidor suszony - 60 g
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g
tymianek świeży - 10 g
limonka - 1 szt.
soczewica czerwona - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Do garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku i liście laurowe. Blanszujemy przyprawy. Dodajemy soczewicę, mieszamy i podprażamy. Zalewamy całość zagotowaną wodą w proporcji 2:1. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.
2.KROIMY WARZYWA:
Papryczkę chili i por siekamy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z limonki. Wszystkie składniki odkładamy na bok. Z soczewicy odcedzamy większość wody i ponownie stawiamy na mały ogień celem ich parowania.
3.GOTUJEMY RYBĘ:
Filety z jesiotra kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy mielonym pieprzem białym. Dymkę kroimy na cząstki, czosnek rozgniatamy. Na patelni rozpuszczamy 100 g masła i dolewamy odrobinę oleju. Dodajemy czosnek i cebulę, podprażamy. Dodajemy kilka gałązek tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy sokiem z kiszonej kapusty. Dodajemy jeszcze odrobinę masła. Redukujemy. Rybę wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i wyłączamy ogień. Rybę trzymamy tak przez 15-20 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS GRZYBOWY:
Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w cienkie paski. Dymkę kroimy w piórka. Do garnka z rozgrzanym olejem z suszonych pomidorów dodajemy cebulę, majeranek, ziele angielskie. Szklimy. Dodajemy grzyby i przesmażamy. Dodajemy śmietankę oraz wodę i redukujemy na małym ogniu. Następnie dolewamy sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.DOPRAWIAMY SOCZEWICĘ:
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Z soczewicy wyciągamy gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy posiekaną paprykę, por, suszone pomidory i skórkę z limonki. Soczewicę doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów i dodajemy posiekany szczypiorek.
Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku i liście laurowe. Blanszujemy przyprawy. Dodajemy soczewicę, mieszamy i podprażamy. Zalewamy całość zagotowaną wodą w proporcji 2:1. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.

2

KROIMY WARZYWA

Papryczkę chili i por siekamy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z limonki. Wszystkie składniki odkładamy na bok. Z soczewicy odcedzamy większość wody i ponownie stawiamy na mały ogień celem ich parowania.

3

GOTUJEMY RYBĘ

Filety z jesiotra kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy mielonym pieprzem białym. Dymkę kroimy na cząstki, czosnek rozgniatamy. Na patelni rozpuszczamy 100 g masła i dolewamy odrobinę oleju. Dodajemy czosnek i cebulę, podprażamy. Dodajemy kilka gałązek tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy sokiem z kiszonej kapusty. Dodajemy jeszcze odrobinę masła. Redukujemy. Rybę wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i wyłączamy ogień. Rybę trzymamy tak przez 15-20 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS GRZYBOWY

Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w cienkie paski. Dymkę kroimy w piórka. Do garnka z rozgrzanym olejem z suszonych pomidorów dodajemy cebulę, majeranek, ziele angielskie. Szklimy. Dodajemy grzyby i przesmażamy. Dodajemy śmietankę oraz wodę i redukujemy na małym ogniu. Następnie dolewamy sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

DOPRAWIAMY SOCZEWICĘ

Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Z soczewicy wyciągamy gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy posiekaną paprykę, por, suszone pomidory i skórkę z limonki. Soczewicę doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów i dodajemy posiekany szczypiorek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3402,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

850,7 kcal

🥑

Tłuszcz

57,2 g

🌾

Węglowodany

47,4 g

🥬

Błonnik

35,8 g

💪

Białko

35,8 g

Podobne przepisy