tom-car24.com.pl

Jogurt z miodem i sałatką z moreli • przepis • składniki • przygotowanie

Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!

Jogurt z miodem i sałatką z moreli

Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
migdały - 25 g
morela - 600 g
rodzynki - 40 g
jogurt grecki - 500 g
miód - 60 g
wanilia - 1,5 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY MIÓD DO JOGURTU:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Mieszamy z jogurtem i 50 g miodu. Wstawiamy do lodówki.
2.PRAŻYMY MIGDAŁY:
Migdały zalewamy na chwilę wrzątkiem. Po odcedzeniu obieramy z brązowej skórki i osuszamy, a następnie grubo siekamy. Lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Studzimy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI MORELOWEJ:
Morele odcedzamy i pozostawiamy do osączenia, zbierając przy tym trochę soku. Kroimy w plasterki. Rodzynki siekamy i mieszamy ze skórką otartą z cytryny, 2-3 łyżeczkami soku z cytryny, 4 łyżkami zebranego soku z moreli i migdałami. Mieszamy z plasterkami moreli i przekładamy do czterech salaterek. Dodajemy jogurt i skrapiamy pozostałym miodem.
Jogurt z miodem i sałatką z moreli

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY MIÓD DO JOGURTU

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Mieszamy z jogurtem i 50 g miodu. Wstawiamy do lodówki.

2

PRAŻYMY MIGDAŁY

Migdały zalewamy na chwilę wrzątkiem. Po odcedzeniu obieramy z brązowej skórki i osuszamy, a następnie grubo siekamy. Lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Studzimy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI MORELOWEJ

Morele odcedzamy i pozostawiamy do osączenia, zbierając przy tym trochę soku. Kroimy w plasterki. Rodzynki siekamy i mieszamy ze skórką otartą z cytryny, 2-3 łyżeczkami soku z cytryny, 4 łyżkami zebranego soku z moreli i migdałami. Mieszamy z plasterkami moreli i przekładamy do czterech salaterek. Dodajemy jogurt i skrapiamy pozostałym miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1123,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,8 kcal

🥑

Tłuszcz

6,1 g

🌾

Węglowodany

44,7 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy