tom-car24.com.pl

Kaczka orientalna w tortilli • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.

Kaczka orientalna w tortilli

Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kaczka - 1 szt.
olej słonecznikowy - 1 l
imbir świeży - 2 g
sos sojowy - 3 łyżki
cebula czerwona - 1 szt.
ogórek kiszony - 1 szt.
kapusta kiszona - 100 g
bazylia świeża - 1 łyżka
papryka czerwona - 300 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt naturalny - 3 łyżki
majonez - 3 łyżki
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
harissa - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
tortilla - 6 szt.
sałata rzymska - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZONA PAPRYKA PAPRYKI:
smarujemy oliwa z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg).
2.PO UPIECZENIU PAPRYKI:
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.
3.KACZKA KACZKĘ DZIELIMY:
na porcje: uda, podudzia oraz piersi (skrzydełka i korpus nie zostaną wykorzystane).
4.UDKA I PODUDZIA:
umieszczamy w garnku z olejem słonecznikowym, który podgrzewamy.
5.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu około 3 godzin.
6.Z PIERSI ZDEJMUJEMY:
skórę, mięso oczyszczamy i pozbawiamy białych błonek.
7.OCZYSZCZONE PIERSI KROIMY:
w cienkie paski.
8.MARYNATA IMBIR ŚCIERAMY:
na tarce o drobnych oczkach, czosnek i bazylię drobno siekamy.
9.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MARYNATY:
łączymy ze sobą i mieszamy.
10.POKROJONE W PASKI:
piersi kaczki obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
11.UDA KACZKI Z:
ugotowanych w oleju udek wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na mniejsze kawałki.
12.PODZIELONE MIĘSO PRZEKŁADAMY:
do czystej miski, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, kiszony ogórek pokrojony w paski, kapustę dokładnie odsączoną z soku i posiekaną, oliwe, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z limonk oraz miodem.
13.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
posiekanej bazylii tajskiej.
14.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy.
15.ODSTAWIAMY NA:
bok.
16.SOS UPIECZONĄ I:
obraną paprykę kroimy w drobną kostkę, bazylię i czosnek drobno siekamy.
17.WSZYSTKIE SKŁADNIKI SOSU:
łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
18.ODSTAWIAMY NA:
bok.
19.TORTILLE TORTILLE PODGRZEWAMY:
na suchej patelni, a następnie nakładamy niewielką ilość sosu, farsz z mięsem z udek kaczki, dodajemy kilka listków sałaty i zawijamy w rulon.
20.ZAMARYNOWANE MIĘSO PIERSI:
kaczki smażymy na patelni z odrobina oliwy z oliwek, podsmażone kawałki piersi nakładamy na kolejną podgrzaną tortillę posmarowaną sosem z dodatkiem listków sałaty.
21.NA TALERZ NAKŁADAMY:
obie tortille.
22.
PODAJEMY SOSEM.:
Kaczka orientalna w tortilli

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZONA PAPRYKA PAPRYKI

smarujemy oliwa z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg).

2

PO UPIECZENIU PAPRYKI

przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.

3

KACZKA KACZKĘ DZIELIMY

na porcje: uda, podudzia oraz piersi (skrzydełka i korpus nie zostaną wykorzystane).

4

UDKA I PODUDZIA

umieszczamy w garnku z olejem słonecznikowym, który podgrzewamy.

5

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu około 3 godzin.

6

Z PIERSI ZDEJMUJEMY

skórę, mięso oczyszczamy i pozbawiamy białych błonek.

7

OCZYSZCZONE PIERSI KROIMY

w cienkie paski.

8

MARYNATA IMBIR ŚCIERAMY

na tarce o drobnych oczkach, czosnek i bazylię drobno siekamy.

9

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MARYNATY

łączymy ze sobą i mieszamy.

10

POKROJONE W PASKI

piersi kaczki obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

11

UDA KACZKI Z

ugotowanych w oleju udek wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na mniejsze kawałki.

12

PODZIELONE MIĘSO PRZEKŁADAMY

do czystej miski, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, kiszony ogórek pokrojony w paski, kapustę dokładnie odsączoną z soku i posiekaną, oliwe, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z limonk oraz miodem.

13

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

posiekanej bazylii tajskiej.

14

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy.

15

ODSTAWIAMY NA

bok.

16

SOS UPIECZONĄ I

obraną paprykę kroimy w drobną kostkę, bazylię i czosnek drobno siekamy.

17

WSZYSTKIE SKŁADNIKI SOSU

łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

18

ODSTAWIAMY NA

bok.

19

TORTILLE TORTILLE PODGRZEWAMY

na suchej patelni, a następnie nakładamy niewielką ilość sosu, farsz z mięsem z udek kaczki, dodajemy kilka listków sałaty i zawijamy w rulon.

20

ZAMARYNOWANE MIĘSO PIERSI

kaczki smażymy na patelni z odrobina oliwy z oliwek, podsmażone kawałki piersi nakładamy na kolejną podgrzaną tortillę posmarowaną sosem z dodatkiem listków sałaty.

21

NA TALERZ NAKŁADAMY

obie tortille.

22

PODAJEMY SOSEM.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

13173,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2195,6 kcal

🥑

Tłuszcz

203,9 g

🌾

Węglowodany

28,6 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy