Migdałowe ciasto pleśniak – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY WARSTWY PLEŚNIAKA
Białka ubijamy mikserem stopniowo, dodając cukier. Na spód blaszki ścieramy największą część zamrożonego ciasta, równomiernie rozkładamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z funkcją termoobiegu na 10-11 minut. Ciasto ma się tylko delikatnie podpiec. Na podpieczony spód wlewamy żel z owoców leśnych i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Na schłodzony żel ścieramy ciasto z dodatkiem kakao. Następnie równomiernie rozkładamy pianę z białek. Na białka ścieramy ostatnią część zamrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Jeżeli ciasto będzie się zbyt mocno przypiekało, to można przykryć je folią aluminiową. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5611,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,7 kcal
Tłuszcz
18,7 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.

Faszerowana indyczka
Indyczka w nowoczesnym wydaniu pachnie limonką i tymiankiem! Poznaj świąteczny przepis Darii.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śliwkowe piersi gęsi
Nie wiesz, jak przygotować gęsinę? Zainspiruj się przepisem na śliwkowe piersi gęsi.

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Domowy kebab drobiowy
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!