Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SZNUREK ODPORNY
na wysoką temperaturę garnek lub wok Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
KACZKA KACZKĘ OPALAMY
nad palnikiem, aby usunąć resztki piór.
USUWAMY SZYJĘ ORAZ
pozostałe wnętrzności, skrzydełka (odcinamy je przy torebce stawowej) oraz gruczoły.
KACZKĘ POSYPUJEMY SPORĄ
ilością pieprzu oraz soli z zewnątrz, doprawiamy ją również wewnątrz.
KILKA GAŁĄZEK ROZMARYNU
(niewielką część liści pozostawiamy do sosu) oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę wkładamy do środka kaczki.
KUPER KACZKI WPYCHAMY
do środka, pod kuprem układamy sznurek, którym obwiązujemy nóżki, sznurek krzyżujemy, przewiązujemy nad udkami i ponownie krzyżujemy, zawiązując na pleckach.
KACZKĘ UKŁADAMY NA
kracie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40-60 minut (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).
GLAZURA DO KACZKI
Do małego garnka wlewamy 3 łyżki miodu, dodajemy posiekany czosnek oraz kilka posiekanych listków rozmarynu.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, MIESZAJĄC,
do momentu, aż miód zacznie się pienić.
PODGRZANYM MIODEM Z
dodatkami co 10 minut smarujemy kaczkę pędzlem podczas pieczenia.
GRUSZKI OBRANE GRUSZKI
z ogonkami wkładamy do garnka, zalewamy je czerwonym winem (mieszamy, aby gruszki równomiernie nabrały koloru wina).
DO WINA Z
gruszkami dodajemy goździki, odrobinę czarnego pieprzu w ziarnach, miód oraz odrobinę cynamonu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
wstawiamy na palnik. GOTUJEMY NA WOLNYM: ogniu.
DODAJEMY NIECO STARTEJ
skórki z pomarańczy oraz plasterki pomarańczy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 40 minut, od czasu do czasu mieszając. NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z: ognia.
FASOLA SZPARAGOWA W
dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której blanszujemy fasolę szparagową przez około 5 minut bez przykrycia.
PO ZBLANSZOWANIU FASOLĘ
hartujemy - przekładamy do zimnej wody (może być z lodem), w wodzie odstawiamy na bok.
DO ROZGRZANEGO WOKA
wrzucamy niewielką ilość masła, rozpuszczamy, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz część posiekanej kolendry, całość smażymy około 2 minut.
DODAJEMY ODCEDZONĄ FASOLKĘ
szparagową.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SMAŻYMY
5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
DO FASOLKI PODCZAS
smażenia dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny oraz sok z połowy cytryny. MIESZAMY.
WOK Z FASOLKĄ
odstawiamy na bok.
UGOTOWANE GRUSZKI WYJMUJEMY
z wina, kroimy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne.
NASTĘPNIE POŁÓWKI GRUSZEK
nacinamy, pozostawiając nienaruszoną część od strony ogonka – tworzymy tak zwane wachlarze.
DO WOKA Z
fasolką szparagową dodajemy pozostałą część kolendry (odrobinę zostawiamy do posypania kaczki).
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,
doprawiamy pieprzem oraz solą.
JAK PODAWAĆ?.
FASOLKĘ SZPARAGOWĄ UKŁADAMY
na talerzu.
UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY
z piekarnika, zdejmujemy z niej sznurek i układamy na fasolce.
WACHLARZE Z GRUSZEK
układamy dookoła kaczki, całość posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6926,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
865,8 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
49,4 g
Błonnik
9,5 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Upieczona z jabłkiem i tymiankiem kaszanka przeniesie do kulinarnego raju każdego miłośnika grilla.

Kurki marynowane na 2 sposoby
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
Bez niego nie ma prawdziwych świąt. Przygotuj z nami prosty, smakowity i aromatyczny wigilijny kompot.

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!