Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WIŚNIE ODCEDZAMY
na sicie, zbierając sok. 2 ŁYŻKI SOKU: mieszamy z mąką ziemniaczaną na gładką masę.
W MAŁYM GARNKU
zagotowujemy pozostały sok z cynamonem.
DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ
z sokiem, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia, aż płyn nieznacznie zgęstnieje.
POZOSTAWIAMY DO
ostygnięcia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
temperatury 80°C.
ROZBIJAMY JAJKA. BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywno.
ŻÓŁTKO MIESZAMY Z
cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.
DODAJEMY NA PRZEMIAN
mąkę i mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
DODAJEMY UBITE BIAŁKO
i wiśnie, ostrożnie mieszamy.
NA DUŻEJ, POWLEKANEJ
patelni roztapiamy jedną łyżkę masła.
SMAŻYMY NA NIM
połowę ciasta przez 2-3 minuty, aż od spodu się lekko przyrumieni, obracamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.
ROZRYWAMY OSTROŻNIE DWOMA
widelcami na małe kawałki i wkładamy do gorącego piekarnika.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ CIASTA
przygotowujemy w ten sam sposób.
POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
i podajemy z sosem wiśniowym.
WSKAZÓWKA
NIE MARTW: się, jeśli naleśnik rozpadnie się przy obracaniu.
OMLET WYSTARCZY WTEDY
kilka razy obrócić, aby był z każdej strony usmażony i lekko przyrumieniony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2290,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,6 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
96,3 g
Błonnik
17,5 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
Zmień zwykłe kanapki w kolorowe koreczki i zobacz, ile frajdy może sprawić dziecku zwykłe śniadanie. Są pyszne i zdrowe!

Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupa porowa z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja na obiad, którą chętnie zajadają się Niemcy. Zupa łączy delikatny smak pora z wyrazistym aromatem przyprawionego mięsa mielonego, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na codzienny posiłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.

Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z kilku składników! Dodatek sera camembert zmienia to danie w jeszcze smaczniejszą propozycję, która rozgrzeje całą rodzinę w chłodniejszy dzień.

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek pizzowy
Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!

Lody z karmelizowanymi daktylami i bananami
Lody waniliowe w niecodziennej odsłonie? Spróbuj deseru, w którym słodkie miesza się ze słonym.

Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.