tom-car24.com.pl

Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Miłośnicy śniadań na słodko na pewno pokochają ten przepis! Niech puszysty omlet z bananami i truskawkami według przepisu Pawła zamieni początek dnia w owocową ucztę.

Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami

Miłośnicy śniadań na słodko na pewno pokochają ten przepis! Niech puszysty omlet z bananami i truskawkami według przepisu Pawła zamieni początek dnia w owocową ucztę.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 1 szt.
jajko - 3 szt.
mąka pszenna - 1,5 łyżki
olej kokosowy - 1 łyżka
syrop z agawy - 2 łyżki
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy syropem z agawy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie łączymy składniki.
2.SMAŻYMY OMLET:
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
3.PODAJEMY OMLET Z OWOCAMI:
Na omlet kładziemy pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki. Opcjonalnie możemy skropić syropem z agawy. Dekorujemy listkami mięty.
Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET

Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy syropem z agawy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie łączymy składniki.

2

SMAŻYMY OMLET

Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.

3

PODAJEMY OMLET Z OWOCAMI

Na omlet kładziemy pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki. Opcjonalnie możemy skropić syropem z agawy. Dekorujemy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

602,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

301,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy

Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl