tom-car24.com.pl

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełki fasoli mung - 50 g
makaron ryżowy - 200 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kurczak filety z piersi - 1 szt.
sos sojowy - 30 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
mieszanka chińska - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.ZALEWAMY MAKARON:
Makaron zalewamy w garnku wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na czas wskazany na opakowaniu. Odcedzamy.
2.SMAŻYMY KURCZAKA:
Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy na podłużne kawałki i przekładamy do miski. Oprószamy przyprawami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Mieszamy, wcierając przyprawy w mięso. Kurczaka smażymy na patelni (lub w woku) na rozgrzanej oliwie. Przekładamy na talerz.
3.SMAŻYMY WARZYWA I DODAJEMY KURCZAKA:
Na tej samej patelni (lub w woku) smażymy mieszankę warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy krótko i intensywnie, aż warzywa lekko się zarumienią. Dodajemy kurczaka. Mieszamy i smażymy chwilę razem. Opcjonalnie: całość skrapiamy sosem sojowym.
4.PODAJEMY DANIE:
Warzywa z kurczakiem podajemy z porcją makaronu. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.
Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZALEWAMY MAKARON

Makaron zalewamy w garnku wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na czas wskazany na opakowaniu. Odcedzamy.

2

SMAŻYMY KURCZAKA

Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy na podłużne kawałki i przekładamy do miski. Oprószamy przyprawami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Mieszamy, wcierając przyprawy w mięso. Kurczaka smażymy na patelni (lub w woku) na rozgrzanej oliwie. Przekładamy na talerz.

3

SMAŻYMY WARZYWA I DODAJEMY KURCZAKA

Na tej samej patelni (lub w woku) smażymy mieszankę warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy krótko i intensywnie, aż warzywa lekko się zarumienią. Dodajemy kurczaka. Mieszamy i smażymy chwilę razem. Opcjonalnie: całość skrapiamy sosem sojowym.

4

PODAJEMY DANIE

Warzywa z kurczakiem podajemy z porcją makaronu. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1482 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

370,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9,3 g

🌾

Węglowodany

53,6 g

🥬

Błonnik

17,9 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy