tom-car24.com.pl

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem

Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
kapusta biała - 1,2 kg
jabłko zielone - 150 g
sok jabłkowy - 100 ml
bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
bułka kajzerka - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 700 g
musztarda - 2 łyżeczki
olej słonecznikowy - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser ementaler - 150 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KAPUSTĘ:
Kapustę oczyszczamy. Usuwamy zewnętrzne liście i głąb. Kapustę kroimy poprzecznie na paski o szerokości 1 cm. Podsmażamy na gorącym oleju na dużej patelni przez około 5-7 minut, aż będzie miękka.
2.DOPRAWIAMY KAPUSTĘ:
Cebulę i jabłka obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość dodajemy do kapusty i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i sok jabłkowy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości.
3.SMAŻYMY KLOPSY:
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Ser kroimy na 12 kostek. Cebulę obieramy i siekamy. Zagniatamy z wyciśniętą bułką, mielonym mięsem, musztardą, jajkiem, solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy trochę bułki tartej. Dzielimy na 12 porcji i z każdej formujemy klopsika z kostką ementalera w środku. Podsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron przez 8 minut, a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut. Podajemy z kapustą.
Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KAPUSTĘ

Kapustę oczyszczamy. Usuwamy zewnętrzne liście i głąb. Kapustę kroimy poprzecznie na paski o szerokości 1 cm. Podsmażamy na gorącym oleju na dużej patelni przez około 5-7 minut, aż będzie miękka.

2

DOPRAWIAMY KAPUSTĘ

Cebulę i jabłka obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość dodajemy do kapusty i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i sok jabłkowy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości.

3

SMAŻYMY KLOPSY

Bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Ser kroimy na 12 kostek. Cebulę obieramy i siekamy. Zagniatamy z wyciśniętą bułką, mielonym mięsem, musztardą, jajkiem, solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy trochę bułki tartej. Dzielimy na 12 porcji i z każdej formujemy klopsika z kostką ementalera w środku. Podsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron przez 8 minut, a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut. Podajemy z kapustą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3132,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

522,0 kcal

🥑

Tłuszcz

37,8 g

🌾

Węglowodany

15,8 g

🥬

Błonnik

30,6 g

💪

Białko

30,6 g

Podobne przepisy

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl