Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOŹDZIKI I CYNAMON DOKŁADNIE
rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy sukcesywnie orzechy włoskie i również je rozdrabniamy. Białka ubijamy stopniowo, dodając cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka oraz bardzo miękkie masło. Rozdrobnione orzechy z cynamonem, goździkami mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przesianą mąką i dodajemy do wcześniej ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
W GARNKU MIESZAMY WODĘ
z cukrem i na niewielkim ogniu gotujemy syrop. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Do garnka dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z całego owocu. Gotujemy 5-7 minut aż do zgęstnienia. Studzimy syrop, odcedzamy skórkę pomarańczową, którą pozostawiamy do dekoracji. Do zimnego syropu opcjonalnie dodajemy rum.
JOGURT MIESZAMY ZE ŚMIETANKĄ
w proszku i ubijamy na szybkich obrotach przez 3-4 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4819,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,6 kcal
Tłuszcz
24,2 g
Węglowodany
34,5 g
Błonnik
12,5 g
Białko
12,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
Pyszny letni deser z kruszonką, musem z białej czekolady i żelem truskawkowym. Sprawdź, jak przygotować tę rozkosz dla podniebienia!

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
Kwintesencja kuchni w stylu amerykańskim - pieczone skrzydełka w doskonałym słodko-ostrym sosie.

Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.

Burger z pasztetem i surówką coleslaw
Przygotuj burgery z pasztetem i domową surówką coleslaw! Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły i pracy!