Wegański strudel z grzybami na sałatce • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie składniki ciasta na strudel mieszamy ze sobą, ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego przez co najmniej 5 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z miski i uderzamy nim o blat. Potem rozciągamy je i ponownie zagniatamy. Powtarzamy cały proces, aż ciasto uzyska gładką, delikatną konsystencję. Następnie odstawiamy ciasto na 30 minut, żeby nabrało elastyczności.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Kroimy grzyby na średniej wielkości kawałki i wrzucamy je na rozgrzany na patelni olej. Smażymy przez około 10-15 minut, do momentu, aż większość wody z grzybów odparuje. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. Dodajemy na patelnię razem ze świeżo oberwanymi z gałązek listkami tymianku i smażymy aż do zeszklenia. Doprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem, na koniec dolewamy ocet balsamiczny. Nadzienie odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z bułką tartą.
PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY STRUDEL
Rozgrzewamy piekarnik z funkcją termoobiegu do temperatury 200°C. Ponownie zagniatamy ciasto na strudel i wałkujemy je na posypanej mąką powierzchni. Ostrożnie rozciągamy ciasto rękami, aż będzie cienkie jak opłatek. Rozprowadzamy na nim nadzienie grzybowe, następnie ciasto zwijamy wzdłuż jak roladę. Górną krawędź smarujemy mlekiem sojowym lub wodą, żeby ciasto łatwiej się kleiło. Zawijamy końce strudla i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch strudla smarujemy mlekiem sojowym, żeby po upieczeniu nabrał ładnego połysku. Pieczemy przez 30-40 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
W międzyczasie myjemy liście sałat, a następnie osuszamy. Potem szatkujemy drobno czerwoną kapustę, a pomidorki daktylowe myjemy i przekrawamy na pół. Grubo siekamy orzechy włoskie i przekładamy do miski wraz z pozostałymi składnikami sałatki.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Drobno siekamy orzechy włoskie, szczypiorek, papryczkę chili i szalotkę. Wszystko przekładamy do miseczki, a następnie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie łączymy. Mieszamy sałatkę z dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
PODAJEMY STRUDEL
Wyjmujemy strudel z piekarnika i odstawiamy go na 15 minut, by ostygł. Gotowy strudel podajemy na dużym półmisku lub bezpośrednio na talerzach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4079,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1019,9 kcal
Tłuszcz
65,9 g
Węglowodany
79,5 g
Błonnik
13,1 g
Białko
27,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsianka szarlotkowa
Owsianka szarlotkowa, to świetny pomysł na udane, pożywne i smaczne śniadanie. Zobaczcie sami, jak łatwo ją przygotować, gdy pomaga wam w tym termorobot MC Smart. Śniadanie czas podać!

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.

Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!