tom-car24.com.pl

Karp w sosie piernikowym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Karp w sosie piernikowym

Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 1 szt.
cebula - 2 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
karp dzwonek - 1000 g
pieprz biały - 1 szczypta
cukier - 2 łyżki
masło - 40 g
mąka pszenna - 30 g
migdały - 25 g
migdały płatki - 2 łyżki
rodzynki - 25 g
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 125 ml
pierniki - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ WYWAR:
2 głowy karpia razem z płetwami i skrawkami ryby, jakie pozostały po krojeniu dzwonek, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i 2 cebule pokrojone w ćwiartki wrzucamy do zimnej wody.
2.GOTUJEMY GODZINĘ NA:
wolnym ogniu.
3.PO UGOTOWANIU WYWAR:
odcedzamy i solimy.
4.PRZYGOTOWANIE KARPIA DZWONKA:
karpia z obu stron doprawiamy pieprzem i solą, z wywaru wyjmujemy warzywa za pomocą łyżki cedzakowej, gotujemy dzwonka w wywarze przez 20 minut na wolnym ogniu (wywaru nie może być zbyt dużo).
5.PO UPŁYWIE 20:
minut wyciągamy karpia z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz.
6.DO PODGRZANEGO GARNKA:
wsypujemy cukier, gdy otrzymamy karmel (cały cukier się rozpuści i zrobi lekko brązowy), dolewamy wino.
7.DO WINA I:
karmelu wkruszamy piernik, stopniowo zagęszczając sos, od czasu do czasu mieszamy.
8.NA PATELNIĘ DODAJEMY:
masło i czekamy, aż się rozpuści.
9.DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA:
dodajemy 30 g mąki i mieszamy do momentu, aż otrzymamy zasmażkę w złotym kolorze.
10.ZESTAWIAMY PATELNIĘ Z:
ognia.
11.GDY WINO W:
garnku się wygotuje, dolewamy do sosu wywar z karpia (proporcja: 1 część sosu – 1 część wywaru).
12.DO SOSU DODAJEMY:
rodzynki, następnie partiami za pomocą łyżki dodajemy zasmażkę, cały czas mieszamy i próbujemy, szukając najbardziej idealnego dla nas smaku.
13.DODAJEMY SZCZYPTĘ CUKRU:
(wg uznania).
14.SOS DOŚĆ DŁUGO:
gotujemy i redukujemy (jeśli jest zbyt gęsty, podlewamy go jeszcze wywarem z karpia), następnie zestawiamy z ognia.
15.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
pokrojone w słupli migdały.
16.DZWONKA KARPIA WKŁADAMY:
do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 4 minuty w celu podgrzania.
17.KARPIA WYJMUJEMY Z:
pieca, układamy na półmisku.
18.CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM:
i dekorujemy płatkami migdałów.
Karp w sosie piernikowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ WYWAR

2 głowy karpia razem z płetwami i skrawkami ryby, jakie pozostały po krojeniu dzwonek, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i 2 cebule pokrojone w ćwiartki wrzucamy do zimnej wody.

2

GOTUJEMY GODZINĘ NA

wolnym ogniu.

3

PO UGOTOWANIU WYWAR

odcedzamy i solimy.

4

PRZYGOTOWANIE KARPIA DZWONKA

karpia z obu stron doprawiamy pieprzem i solą, z wywaru wyjmujemy warzywa za pomocą łyżki cedzakowej, gotujemy dzwonka w wywarze przez 20 minut na wolnym ogniu (wywaru nie może być zbyt dużo).

5

PO UPŁYWIE 20

minut wyciągamy karpia z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz.

6

DO PODGRZANEGO GARNKA

wsypujemy cukier, gdy otrzymamy karmel (cały cukier się rozpuści i zrobi lekko brązowy), dolewamy wino.

7

DO WINA I

karmelu wkruszamy piernik, stopniowo zagęszczając sos, od czasu do czasu mieszamy.

8

NA PATELNIĘ DODAJEMY

masło i czekamy, aż się rozpuści.

9

DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA

dodajemy 30 g mąki i mieszamy do momentu, aż otrzymamy zasmażkę w złotym kolorze.

10

ZESTAWIAMY PATELNIĘ Z

ognia.

11

GDY WINO W

garnku się wygotuje, dolewamy do sosu wywar z karpia (proporcja: 1 część sosu – 1 część wywaru).

12

DO SOSU DODAJEMY

rodzynki, następnie partiami za pomocą łyżki dodajemy zasmażkę, cały czas mieszamy i próbujemy, szukając najbardziej idealnego dla nas smaku.

13

DODAJEMY SZCZYPTĘ CUKRU

(wg uznania).

14

SOS DOŚĆ DŁUGO

gotujemy i redukujemy (jeśli jest zbyt gęsty, podlewamy go jeszcze wywarem z karpia), następnie zestawiamy z ognia.

15

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

pokrojone w słupli migdały.

16

DZWONKA KARPIA WKŁADAMY

do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 4 minuty w celu podgrzania.

17

KARPIA WYJMUJEMY Z

pieca, układamy na półmisku.

18

CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM

i dekorujemy płatkami migdałów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3027,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

756,9 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

45 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

63,5 g

Podobne przepisy

Karp w sosie piernikowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl