tom-car24.com.pl

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym

Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa biała - 6 szt.
cebula biała - 3 szt.
musztarda francuska - 50 g
śmietana 30% - 300 ml
masło - 100 g
ciasto francuskie - 600 g
majeranek suszony - 1,5 łyżki
kminek - 0,5 łyżeczki
gruszka - 3 szt.
piwo porter - 500 ml
miód akacjowy - 40 g
jajko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
olej - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ:
Kiełbasę kroimy w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Następnie smażymy ją z dwóch stron na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Cebule kroimy w cienkie piórka. Przesmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, cebulę, szczyptę soli i 1 płaską łyżkę miodu (10 g). Całość smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do cebuli dodajemy musztardę francuską, majeranek i kminek i dokładnie mieszamy. Następnie całość zalewamy piwem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż piwo zredukuje się o połowę. Dodajemy szczyptę białego pieprzu, szczyptę soli i ok. 2 łyżek miodu (30 g). Następnie dodajemy 50 g masła i ok. 50 ml śmietanki. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki i kolejne 50 g masła. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje, stanie się kremowy i lekko szklisty.
4.GOTUJEMY KIEŁBASĘ W SOSIE:
Z patelni odlewamy dwie chochle sosu i odkładamy na później. Do pozostałego sosu dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę i redukujemy przez ok. 5 minut.
5.DO SOSU DODAJEMY GRUSZKI:
Z gruszek wcinamy gniazda nasienne i kroimy je na duże kawałki. Tak przygotowane owoce dodajemy do gulaszu z kiełbasą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.
6.STUDZIMY GULASZ:
Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego i studzimy, by był zupełnie zimny.
7.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka. Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt naczynia żaroodpornego z ok. 1 cm zapasu i przykrywamy nim gulasz. W cieście robimy kilka nakłuć widelcem, aby mogła z niego uchodzić para, i smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Zapiekankę pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
8.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Pozostały sos redukujemy. Zapiekankę podajemy ciepłą z sosem.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ

Kiełbasę kroimy w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Następnie smażymy ją z dwóch stron na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Cebule kroimy w cienkie piórka. Przesmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, cebulę, szczyptę soli i 1 płaską łyżkę miodu (10 g). Całość smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do cebuli dodajemy musztardę francuską, majeranek i kminek i dokładnie mieszamy. Następnie całość zalewamy piwem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż piwo zredukuje się o połowę. Dodajemy szczyptę białego pieprzu, szczyptę soli i ok. 2 łyżek miodu (30 g). Następnie dodajemy 50 g masła i ok. 50 ml śmietanki. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki i kolejne 50 g masła. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje, stanie się kremowy i lekko szklisty.

4

GOTUJEMY KIEŁBASĘ W SOSIE

Z patelni odlewamy dwie chochle sosu i odkładamy na później. Do pozostałego sosu dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę i redukujemy przez ok. 5 minut.

5

DO SOSU DODAJEMY GRUSZKI

Z gruszek wcinamy gniazda nasienne i kroimy je na duże kawałki. Tak przygotowane owoce dodajemy do gulaszu z kiełbasą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.

6

STUDZIMY GULASZ

Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego i studzimy, by był zupełnie zimny.

7

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka. Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt naczynia żaroodpornego z ok. 1 cm zapasu i przykrywamy nim gulasz. W cieście robimy kilka nakłuć widelcem, aby mogła z niego uchodzić para, i smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Zapiekankę pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

8

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Pozostały sos redukujemy. Zapiekankę podajemy ciepłą z sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6296,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

787 kcal

🥑

Tłuszcz

54,2 g

🌾

Węglowodany

54,3 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl