tom-car24.com.pl

Karpatka — klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!

Karpatka — klasyczny przepis

Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!

Czas przygotowania
385 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 280 ml
mleko - 830 ml
masło - 380 g
cukier drobny - 170 g
skrobia ziemniaczana - 45 g
mąka pszenna tortowa - 20 g
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 5 szt.
cukier wanilinowy - 18 g
cukier puder - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY ROZTOPIONE MASŁO Z MĄKĄ:
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż do momentu, w którym masło się roztopi i zacznie wrzeć. Dodajemy mąkę i zmniejszamy ogień do minimum. Ucieramy, aż powstanie gładka masa, która będzie łatwo odchodzić od rondelka. Studzimy masę.
2.DODAJEMY JAJKA:
Do wystudzonej masy dodajemy jajko (powoli, jedno po drugim) i miksujemy mikserem po każdym jaju.
3.DZIELIMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z rondelka i dzielimy je na dwie części.
4.WYKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ:
Blachę smarujemy odrobiną masła i układamy na niej papier do pieczenia. Potem przekładamy jedną połowę ciasta i rozprowadzamy ją po jego powierzchni. Drugą część ciasta kładziemy na samym papierze do pieczenia i wygładzamy.
5.PIECZEMY CIASTO:
Wsuwamy do piekarnika blachę z ciastem i pieczemy przez 30 minut, aż lekko się zarumieni. Potem wyciągamy blat z ciasta wraz z papierem z blachy i odkładamy do wystudzenia. Przekładamy na blachę drugi blat z ciasta i znowu powtarzamy procedurę.
6.GOTUJEMY MLEKO Z CUKREM:
Myjemy rondelek i osuszamy go, a potem gotujemy w nim ok. 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.
7.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
Do miski wlewamy pozostałą część mleka, dodajemy jajo i żółtka, a także skrobię ziemniaczaną i mąkę. Wszystko ze sobą miksujemy i po chwili wlewamy rondelka z wrzącym mlekiem. Gotujemy, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na bok do wystudzenia.
8.MIKSUJEMY MASŁO Z CUKREM:
Myjemy misę miksera i osuszamy ją. Wkładamy do misy masło i dodajemy resztę cukru (odłożonych 40 g), a potem miksujemy, aż powstanie z tego lekka masa.
9.DODAJEMY BUDYŃ DO MAŚLANEJ MASY:
Dodajemy powoli budyń do masy maślanej i cały czas go miksujemy.
10.PRZEKŁADAMY KREMEM BLATY Z CIASTA:
Przekładamy gotowy krem na wystudzony blat ciasta ułożony w blasze i rozsmarowujemy go, a potem przykrywamy drugim.
11.CHŁODZIMY KARPATKĘ:
Karpatkę chłodzimy w lodówce przez 4-5 godzin, a potem posypujemy ją cukrem pudrem i gotowe!
Karpatka — klasyczny przepis

Czas przygotowania

385 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY ROZTOPIONE MASŁO Z MĄKĄ

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż do momentu, w którym masło się roztopi i zacznie wrzeć. Dodajemy mąkę i zmniejszamy ogień do minimum. Ucieramy, aż powstanie gładka masa, która będzie łatwo odchodzić od rondelka. Studzimy masę.

2

DODAJEMY JAJKA

Do wystudzonej masy dodajemy jajko (powoli, jedno po drugim) i miksujemy mikserem po każdym jaju.

3

DZIELIMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z rondelka i dzielimy je na dwie części.

4

WYKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ

Blachę smarujemy odrobiną masła i układamy na niej papier do pieczenia. Potem przekładamy jedną połowę ciasta i rozprowadzamy ją po jego powierzchni. Drugą część ciasta kładziemy na samym papierze do pieczenia i wygładzamy.

5

PIECZEMY CIASTO

Wsuwamy do piekarnika blachę z ciastem i pieczemy przez 30 minut, aż lekko się zarumieni. Potem wyciągamy blat z ciasta wraz z papierem z blachy i odkładamy do wystudzenia. Przekładamy na blachę drugi blat z ciasta i znowu powtarzamy procedurę.

6

GOTUJEMY MLEKO Z CUKREM

Myjemy rondelek i osuszamy go, a potem gotujemy w nim ok. 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.

7

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

Do miski wlewamy pozostałą część mleka, dodajemy jajo i żółtka, a także skrobię ziemniaczaną i mąkę. Wszystko ze sobą miksujemy i po chwili wlewamy rondelka z wrzącym mlekiem. Gotujemy, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na bok do wystudzenia.

8

MIKSUJEMY MASŁO Z CUKREM

Myjemy misę miksera i osuszamy ją. Wkładamy do misy masło i dodajemy resztę cukru (odłożonych 40 g), a potem miksujemy, aż powstanie z tego lekka masa.

9

DODAJEMY BUDYŃ DO MAŚLANEJ MASY

Dodajemy powoli budyń do masy maślanej i cały czas go miksujemy.

10

PRZEKŁADAMY KREMEM BLATY Z CIASTA

Przekładamy gotowy krem na wystudzony blat ciasta ułożony w blasze i rozsmarowujemy go, a potem przykrywamy drugim.

11

CHŁODZIMY KARPATKĘ

Karpatkę chłodzimy w lodówce przez 4-5 godzin, a potem posypujemy ją cukrem pudrem i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7025,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1170,9 kcal

🥑

Tłuszcz

82,5 g

🌾

Węglowodany

79,1 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy

Karpatka — klasyczny przepis - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl