Kartacze z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Cebule kroimy w kostkę i podprażamy na wolnym ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę.
MIELEMY MIĘSO
Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie mielemy. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Mięso mieszamy i dodajemy majeranek roztarty w dłoniach.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.
GOTUJEMY KARTACZE
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Z ciasta formujemy małą kulkę, którą gotujemy na próbę. Jeśli ciasto nie zabarwi wody i będzie zwarte, oznacza to, że jest idealne. Jeśli nie będzie dostatecznie zwarte, dodajemy większą ilość mąki. Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z podprażoną cebulką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2783,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
696 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
79,2 g
Błonnik
6,1 g
Białko
30,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik nowojorski
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.

Smoothie z żurawinami
Aksamitne smoothie o bardzo owocowym smaku to świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch. Wmiksuj się w ten przepis i sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie żurawin i bananów.

Babeczki pistacjowe
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Babka na oleju
Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!

Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Paszteciki z mięsem
Paszteciki drożdżowe to przekąska, która wielu osobom kojarzy się ze świętami. Wypełnione kapustą i grzybami paszteciki zachwycają swoim smakiem. A co jeśli wypełni się je mięsem? Przekonaj się sam, jak pyszne są paszteciki z mięsem z naszego przepisu!