tom-car24.com.pl

Spaghetti z królikiem • przepis • składniki • przygotowanie

Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!

Spaghetti z królikiem

Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
marchew - 2 szt.
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 50 ml
parmezan - 50 g
sól - 1 szczypta
woda - 200 ml
śmietana 30% - 250 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
makaron penne, bezglutenowy - 200 g
Szpinak Baby - 200 g
skoki królika - 180 g
kiełki rzodkiewki - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Mięso królika luzujemy, a następnie kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Doprawiamy sola i białym pieprzem. Przesmażamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 25 minut.
2.KROIMY I BLANSZUJEMY WARZYWA:
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw. Obraną marchewkę kroimy tak samo. Warzywa blanszujemy razem z posiekanym czosnkiem na patelni z rozgrzaną oliwą.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Dodajemy ugotowany makaron, świeży szpinak, mięso królika i śmietankę z żółtkami. Podgrzewamy, dokładnie mieszając całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy starty parmezan.
Spaghetti z królikiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Mięso królika luzujemy, a następnie kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Doprawiamy sola i białym pieprzem. Przesmażamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 25 minut.

2

KROIMY I BLANSZUJEMY WARZYWA

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw. Obraną marchewkę kroimy tak samo. Warzywa blanszujemy razem z posiekanym czosnkiem na patelni z rozgrzaną oliwą.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Dodajemy ugotowany makaron, świeży szpinak, mięso królika i śmietankę z żółtkami. Podgrzewamy, dokładnie mieszając całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy starty parmezan.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2424 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

606 kcal

🥑

Tłuszcz

34,8 g

🌾

Węglowodany

51,2 g

🥬

Błonnik

24,1 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy

Spaghetti z królikiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl